Denník N

High 5ive: Opera, avantgarda a nová vlna. Ako Klaus Nomi hľadal šťastie

Klaus Nomi na obale svojej prvej platne.
Klaus Nomi na obale svojej prvej platne.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Na blšom trhu som si kúpil prvú platňu Klausa Nomiho a s ňou celý životný príbeh. Klaus Sperber odmalička spieval, napodobňoval Elvisa a chcel byť operným spevákom. Dotiahol to na biletára v opere, a tak v 70. rokoch unikol do USA. Tam v newyorskej umeleckej scéne vytvoril svoju persónu a privádzal ľudí do údivu.

V jednej osobe sa tu prepája klasická opera, vizáž a pohyby Bauhausu a to celé je zabalené do novej vlny a elektropopu. Neprekvapí, že si ho všimol a do svojej šou pozval David Bowie. Vystupoval v množstve newyorských klubov a stal sa jednou z prvých známych obetí AIDS. Počúvam jeho mrazivú The Cold Song a je mi zima.

*

Trochu som blúdil po večernej Viedni, nevedel som totiž nájsť hudobný klub Chelsea. Na priechode stáli dvaja mladíci, tak ich oslovujem, ale krútia hlavami, že nie sú odtiaľto. Keď klub nájdem, tí istí chalani vylezú na pódium a začnú hrať. Svaneborg Kardyb je dánske duo, narazil som na nich náhodou a už som ostal.

Nikolaj Svaneborg hrá na klávesy a ovplyvnil ho škandinávsky džez. Jonas Kardyb obsluhuje bicie a má rád blues a folk. Výsledok by sa dal označiť za hygge hudbu s minimalistickou eleganciou a bez toho, aby klesla do gýča. V dobrom zmysle to znie ako škandinávsky dizajn: redukcia na minimum, ale tak, aby ste sa cítili mäkko.

*

Ako si predstaviť prepojenie medzi teniskami a architektúrou? Tak, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie