Denník N

Prezidentka Čaputová: Útoky opozície sú nepekné, ale dá sa to rozdýchať, v slušnosti nesmieme poľaviť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prieskumy o mojej dôvere ma potešili, ale rozhodovanie o tom, či budem kandidovať, je hlbšie v mojom vnútri, povedala Zuzana Čaputová v diskusii na festivale Pucung v Košiciach.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nedávno ste úradovali z Košíc a kolega Dušan Karolyi si všimol, že na rozdiel od minulosti vás teraz vítal iba košický primátor pán Polaček a chýbal župan Rastislav Trnka. Pán župan je obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní, a hoci nešiel do väzby, pán sudca Hatala z Najvyššieho súdu konštatoval, že jeho stíhanie je dôvodné, a do svojho rozhodnutia napísal: „Je evidentné, že toto verejné obstarávanie (na sypače – pozn. red.) bolo šité na mieru. Išlo vyslovene o kšeft.“ Je to dôvod, prečo ste sa s pánom Trnkom nestretli?

V Košiciach sme mali veľmi bohatý program, stretli sme sa s primátormi, s ľuďmi na miestnej úrovni, a nestretla som sa ani s prešovským županom. Ale, samozrejme, rozhodujem sa, s kým sa stretnem, a musím mať dobré dôvody. Buď sú pragmatické, že treba o niečom rokovať, alebo je to spoločenské stretnutie, keď je tiež fajn, ak je dobre odôvodnené. Tu mi dôvod chýbal aj vzhľadom na skutočnosti, ktoré ste uviedli. Je obvinený. Rešpektujem prezumpciu neviny, ale nechcem vysielať žiadne pozitívne ani negatívne zmätočné signály tým, že sa s niekým stretnem. Táto skutočnosť bola, samozrejme, zohľadnená.

Neviem, či si pamätáte, s pánom Trnkom ste sa stretli práve na Pucungu v roku 2019.

Už si presne nepamätám, je to možné.

Pán Trnka vtedy o tom uverejnil status, kde napísal: „Čítam v tom veľmi príjemnú symboliku, že pani prezidentka prišla na protikorupčný festival Pucung, pretože transparentnosť a spravodlivosť je aj mojou prioritou.“ Čo si dnes o tom môže verejnosť pomyslieť?

Treba si počkať na finálny verdikt súdu. Ak bude vina potvrdená, dokáže sa, ako v mnohých iných prípadoch, že slová a činy sa môžu veľmi výrazne rozchádzať.

Má vlastne občan šancu rozlišovať medzi politikmi, keď všetci hovoria, že sú protikorupční?

Uznávam, že je to ťažké, najmä ak do politiky vstupuje človek zvonku, čo je niekedy výhoda a niekedy to môže byť z hľadiska hodnôt a doterajšieho života tohto človeka tajomstvo. Napriek tomu sa ako voliči musíme rozhodovať a nemôže byť diskvalifikujúce, ak niekto vstupuje do politiky a predtým v nej nebol. S každým politikom je potenciálne spojené riziko, dokonca aj s tými, ktorí deklarujú opak. Napriek tomu sú v politike aj takí, ktorí to nielen deklarujú, ale aj žijú.

Bývalému riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi platil školné pre jeho dcéry v zahraničí obžalovaný podnikateľ Peter Kuba, predstaviteľ agentúry Roko, ktorá mala vo verejnoprávnej televízii zákazky. Pán Rezník povedal, že to preto, lebo omylom zadal zlé číslo účtu a pán Kuba to raz zaňho zaplatil a potom už to platil celých päť rokov. Čo si o takomto vysvetlení myslíte?

Že mne IBAN a číslo účtu funguje vždy, keď platím školné za svoje dcéry. Je to evidentne veľmi pozoruhodný dôvod. Uvidíme, ako to obstojí pred orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré to budú pravdepodobne riešiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie