Denník N

Odteraz si môžete väčšinu článkov na webe Denníka N vypočuť

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak radi počúvate podcasty Denníka N, oddnes je váš výber omnoho širší: väčšina článkov uverejnených na dennikn.sk od pondelka 24. apríla sa dá vypočuť. Nie sú načítané ľuďmi, ale neurálnym hlasom, čo je technológia hlasovej syntézy služby Azure od spoločnosti Microsoft.

V textoch, pre ktoré sme vytvorili aj verziu nahranú „strojom“, vyzerá možnosť spustiť ho veľmi podobne ako pri podcastoch – prehrávač je rovno na začiatku článku.

Ide o experimentálnu prevádzku, preto pod prehrávačom nájdete aj výzvu na hlásenie chýb a pripomienok cez formulár. Prosíme, vyskúšajte počúvanie našich textov načítaných neurálnym hlasom a dajte nám vedieť, čo si o tom myslíte.

Spočiatku nebudú dostupné všetky texty – chceme si dať záležať, aby zážitok z počúvania bol čo najlepší a niekedy nám to povaha textu (rozhovor) alebo technické prekážky (nemožnosť čítať grafy) znemožňujú. Na odstránení prekážok pracujeme a ponuku článkov na počúvanie budeme postupne rozširovať aj na základe záujmu predplatiteľov o túto službu.

Zaujímajú vás ďalšie novinky Denníka N? Nájdete ich na stránke Nové na eNku

Neurálny hlas prináša aj zlepšenie služby pre predplatiteľov so zníženou schopnosťou čítať texty zrakom. V porovnaní s automatickými čítačkami obrazovky, ktoré ľudia s takýmto znevýhodnením používajú, je neurálny hlas vyššiou úrovňou technológie, ktorá sa viac blíži ľudskému hlasu. Vygenerované neurálne audio prechádza aj editorskou kontrolou Denníka N.

A ako znie neurálny hlas? Ak ste tak už neurobili, kliknite na prehrávač v úvode tohto článku. Prečíta vám ho stroj. Dajte nám cez formulár pred prehrávačom vedieť, či sa neurálny hlas dá počúvať a ako by ste ho ešte vylepšili.

Niekoľko otázok a odpovedí:

Kto môže počúvať neurálny hlas?

Prvé tri minúty každej nahrávky si môže v skúšobnej prevádzke vypočuť každý, po uplynutí tejto doby len predplatitelia Denníka N, a to akéhokoľvek balíka. Tento článok si ale napríklad môže vypočuť každý.

Kde môžem počúvať články načítané neurálnym hlasom?

Na webe dennikn.sk a v aplikácii Denník N.

Ako zistím, ktoré články si môžem vypočuť?

Odteraz označuje na titulke dennikn.sk články s dostupným audiom malá ikonka „play“. Nerozlišujeme, či ide o podcast nahratý našimi kolegami alebo neurálny hlas, ikonka znamená, že v článku je dostupná audiostopa.

Môžem počúvať aj staré články?

Zatiaľ môžete počúvať len nové články vydané od 24. 4. a podľa záujmu o službu uvažujeme aj o sprístupnení archívu.

Ako sú ošetrené autorské práva pri používaní neurálneho hlasu?

Neurálne hlasy, ktoré zatiaľ používame, pripravil Microsoft pre svoju službu Azure a on aj zabezpečil vyriešenie autorských práv pre takéto používanie. Teda ľudia, ktorých hlasy boli podkladom, za to dostali zaplatené. Rovnako, samozrejme, budeme postupovať aj my, ak sa rozhodneme pripravovať nejaké vlastné neurálne hlasy.

Prečo používate mužský, nie ženský neurálny hlas?

V službe Microsoft Azure sú momentálne k dispozícii dva hlasy – jeden mužský, jeden ženský. Keďže náš nosný hlas (živý Braňo Bezák) je mužský, chceli sme mať neurálny hlas ženský. Po vypočutí oboch hlasov sme však dospeli k dojmu, že mužský hlas v súčasnej ponuke Microsoft Azure je oveľa prirodzenejší, preto sme si zatiaľ vybrali ten.

Bude Newsfiltre stále čítať Braňo Bezák?

V najbližšom čase nechceme nič meniť na tom, že Newsfilter číta Braňo Bezák. Neurálny hlas je v tomto momente experiment s rozšírením ponuky na počúvanie, nie s náhradou ľudí. Všetky ďalšie kroky závisia od jeho výsledku.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, píšte na [email protected].

Ak máte čas a chcete si vyskúšať vypočuť článok prečítaný neurálnym hlasom, vyberte si z dnešnej ponuky titulky Denníka N označenej ikonkou „play“. Otvorte si článok, spustite prehrávanie a započúvajte sa. Budeme radi, ak nám dáte vedieť svoj názor cez formulár pod prehrávačom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nové na eNku

Kultúra, Rodina a vzťahy, Slovensko, Šport a pohyb, Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie