Denník N

Erdoganova éra sa môže skončiť už o mesiac. Čo to spraví s Tureckom, ak vyhrá opozícia?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto - TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto – TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú veľký prezidentský súboj v druhom kole. Kandidát zjednotenej opozície má podľa nich mierne navrch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V polovici mája si Turci zvolia nový parlament, no rozhodovať budú najmä o tom, či prezidentom zostane Recep Tayyip Erdogan.

Opozícia má šancu prelomiť jeho režim, ako ešte nikdy za posledné dve desaťročia.

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že zrejme dôjde k rozhodujúcemu súboju v druhom kole prezidentských volieb koncom mája medzi čoraz autokratickejším prezidentom Erdoganom a lídrom zjednotenej opozície Kemalom Kilicdaroglom.

O jeho perspektívach a prečo sú Erdoganove vyhliadky otázne, sme sa rozprávali s expertkou na Turecko Luciou Yar, ktorá je zástupkyňou šéfredaktora servera Euractiv.

Kto je favorit opozície

Tureckí voliči si okrem spomínaných favoritov budú vyberať aj medzi najsilnejším oponentom prezidenta z posledných prezidentských volieb Muharremom Incem, ktorý sa od domovskej republikánskej strany podľa Lucie Yar odstrihol a dnes si „ide svoje“, a kandidátom krajnej pravice Sinanom Oganom.

Im však prieskumy veľké šance na úspech nedávajú.

Kandidát zjednotenej tureckej opozície Kemal Kilicdaroglu. Foto – TASR/AP

Kilicdaroglu, ktorý sa stal kandidátom spojenej opozície, je zároveň šéfom republikánov (CHP). Na jednej strane, ako opisuje slovenská expertka, je to kariérny úradník, na tej druhej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Erdoganovo Turecko

Svet

Teraz najčítanejšie