Denník N

Týždeň v zdraví: Ako môže vplývať stres na biologický vek? Aký je ideálny čas spánku? Viete, že aj priveľmi stiahnuté vlasy môžu spôsobiť migrénu?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • ako môže zvládanie stresu ovplyvniť biologický vek;
  • či existuje ideálny čas spánku, zaspávania a vstávania;
  • že vlasy silno upnuté do vrkoča môžu spôsobiť bolesť hlavy.

Stres dokáže zvýšiť náš biologický vek

Nie, nebudeme písať o tom, že ak sa nadmerne či dlhodobo stresujeme, čas zrazu beží inak, ako má, a starneme rýchlejšie ako všetci tí večne vysmiati bezstarostní ľudia naokolo. Je to inak, stres nemá moc či schopnosť hýbať časom dopredu alebo späť, reálne však dokáže na náš organizmus pôsobiť tak, že vekom síce starší nie sme, ale biologicky v podstate áno. No nie nezvratne – vedci tvrdia, že to funguje reverzibilne.

Starnutie môžeme klasicky opísať ako neustále sa zvyšujúcu trajektóriu akumulácie poškodenia a straty funkcie, čo vedie k chorobnosti a úmrtnosti. Doposiaľ bol všeobecne zaužívaný predpoklad, že biologický vek živých organizmov počas života neustále priebežne narastá. Nedávne in vitro štúdie však poukazujú na možné zmeny biologického veku, ktorý môže vykazovať rýchle posuny v oboch smeroch. Biologický vek teda nie je verným obrazom chronologického veku a zdá sa, že konkrétni ľudia môžu byť biologicky starší alebo mladší, než naznačuje ich chronologický vek.

Z tohto poznania vychádzali členovia vedeckého tímu americkej Dukovej univerzity. V štúdii publikovanej pred pár dňami v časopise Cell Metabolism sa zamerali na to, čo môže byť spúšťačom reverzibilných zmien biologického veku myší a ľudí a aký môžu mať tieto zmeny rozsah.

Pri myšiach použili vedci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie