Denník N

Lieky dostanú, až keď pôjdu bojovať. Vagnerovci naverbovali množstvo väzňov s HIV

Ruskí vojaci v Mariupole. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci v Mariupole. Foto – TASR/AP

Asi pätina ruských väzňov poslaných do boja na Ukrajine je HIV pozitívnych. Medzi zdravými členmi Vagnerovej skupiny sa odlišovali náramkami a motiváciou.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Timur bojoval na Ukrajine po boku ruských vojakov. Na front odišiel z ruského väzenia pre prísľub, že sa dostane k liekom. 37-ročný muž má HIV a vo väzení nedostával lieky, ktoré potreboval.

Za mrežami mu síce nasadili lieky na HIV, no on sa podľa svojej výpovede, ktorú poskytol denníku New York Times, obával, že sú neúčinné a že sa nedožije prepustenia na slobodu.

Pre obavy z trestu v Rusku uviedol americkému denníku len svoje meno.

Rýchla alebo pomalá smrť

Asi pätina ruských väzňov poslaných do bojov na Ukrajine je HIV pozitívnych. Odhadujú to ukrajinské úrady na základe rozšírenia infekcie u zajatých vojakov. Slúžiť v prvej línii bolo podľa viacerých svedectiev, ktoré získal americký denník, pre Rusov menej riskantné ako pobyt vo väzení v ich rodnej krajine.

Niekoľko zajatých ruských vojakov pri vypočúvaní uviedlo, že im sľúbili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie