Denník N

Reálny je uňho aj maratón pod dve hodiny. Neznámy Keňan začína s rezervou a víťazí po rekordnom zrýchlení

Kelvin Kiptum. Foto – AP
Kelvin Kiptum. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

po nedeľnom maratóne v Londýne už môžeme s istotou hovoriť o tom, že vo svete vytrvalostného behu vyrastá nová veľká hviezda.

Mladý Keňan Kelvin Kiptum v hlavnom meste Veľkej Británie nielenže presvedčivo zvíťazil za 2:01:25 h, ale spôsob, akým sa mu to podarilo, naznačuje, že by práve on mohol raz ako prvý človek zabehnúť regulárny maratón pod dve hodiny.

V roku 2019 to už dokázal jeho krajan Eliud Kipchoge, avšak v simulovaných podmienkach.

Práve Kipchogeho londýnsky traťový rekord prekonal Kiptum o viac ako minútu a za absolútnym svetovým rekordom zaostal len o 16 sekúnd.

Kiptum má stále iba 23 rokov, absolvoval len svoj druhý maratón a rovnako ako pri debute aj v upršanom londýnskom počasí bežal naplno až od 30. kilometra.

V jeho rodnej dedinke Chepsambo, ktorú na Google mapách ani nenájdete, sa po Kiptumovom víťazstve vo veľkom oslavovalo a jeho blízki hovoria, že za výkonmi sú roky tvrdej práce. Za nedeľné víťazstvo zarobil sumu, ktorá má v kenských šilingoch hodnotu viac ako 20-miliónov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V nedeľu ráno krátko pred štartom maratónu Kelvin Kiptum volal z Londýna do Kene, otca poprosil, aby sa za neho pomodlil, a manželke sľúbil, že zabehne pozoruhodný výkon. Čo aj dodržal.

V centre Eldoretu – hlavnom meste regiónu, ktorý vychoval väčšinu elitných kenských bežcov –, medzitým zapli veľkoplošnú obrazovku a k sledovaniu pozvali aj úspešné bežecké legendy. Maratón v Londýne patrí k najprestížnejším na svete a región preslávený vytrvalostným behom podobné udalosti intenzívne prežíva.

Kelvin Kiptum bol jeden z favoritov a to aj napriek tomu, že mladého bežca ešte nedávno vo svete takmer nikto nepoznal.

Všetko sa zmenilo vlani v decembri pri jeho maratónskom debute, keď na rýchlej trati vo Valencii triumfoval pozoruhodným spôsobom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie