Denník N

Odpustiť neznamená nechcieť spravodlivosť. Čo o odpúšťaní tvrdí veda a prečo nám prospieva

Ilustrácia - M. O. s Midjourney
Ilustrácia – M. O. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Tara Parkerová-Popeová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Psychológ Everett Worthington si na začiatku svojej kariéry manželského poradcu všimol, že veľa párov sa hnevalo pre urážky, podceňovanie a krivdy. Uvedomil si, že pokrok dosiahnu len vtedy, keď si odpustia.

Tieto zistenia Worthingtona podnietili, aby sa vydal na desaťročia dlhú akademickú cestu výskumu odpustenia.

O akte odpustenia často hovoria náboženské komunity, no Worthington zistil, že aj sekulárny prístup k odpusteniu môže byť užitočnou stratégiou v rámci zlepšovania zdravia. Spolu so svojimi kolegami nedávno dokončili štúdiu vykonanú v piatich krajinách, ktorá ukazuje, že keď sa učíme, praktizujeme a dosahujeme odpúšťanie, výsledkom je lepšia duševná a celková pohoda.

„Odpustenie môže zmeniť dynamiku vzťahov a zabrániť mnohým nesmierne nákladným veciam, ktoré sa môžu udiať v spoločnosti,“ hovorí Worthington, emeritný profesor na Virgínskej commonwealthskej univerzite. „Každý deň zažívame nejaké nespravodlivosti. Ľudia nemusia odpúšťať – je to voľba, ktorú ľudia môžu, ale nemusia urobiť.“

Nižší tlak aj menšia úzkosť

Worthington vyvinul pracovné zošity, cvičenia a výzvy, ktoré ľuďom umožňujú skúmať pocity hnevu a odporu a učia účastníkov zbaviť sa týchto pocitov.

Najnovšia verzia, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť v piatich jazykoch, sľubuje, že sa za približne dve hodiny môžete stať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie