Denník N

Juraj Šeliga: Spojenie Demokratov a KDH zmení hru a zastaví Fica

Juraj Šeliga. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanec Juraj Šeliga odišiel zo strany Za ľudí a minulý piatok spolu s Janou Žitňanskou vstúpil do Demokratov. Za svoju prioritu považuje pokus vytvoriť jednu kandidátku s KDH.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo odišiel od Veroniky Remišovej a čo mu prekážalo na politike Za ľudí;
  • ako je na tom možné spájanie Demokratov a KDH;
  • čo hovorí na nápad svojej novej strany neotvárať kultúrno-etické otázky;
  • čo si myslí o tom, že Demokrati z povolebnej spolupráce vylúčili Hlas.

Prečo ste vlastne odišli zo strany Za ľudí? 

Môj pohľad na to, ako má strana Za ľudí vyzerať, sa rozchádzal s tým, ako si to predstavovala pani predsedníčka. Bolo to tak nejaký čas a zdalo sa mi vhodné odísť, keď sme dokončili obdobie, počas ktorého platila koaličná zmluva. Druhý aktualizačný moment prišiel po tom, ako premiér Heger založil stranu Demokrati. Povedal som vtedy kolegom: Poďme s nimi rokovať, poďme sa skúsiť dohodnúť na spolupráci a ukázať spájanie. A keď v strane Za ľudí nastalo váhanie, povedal som si: ďakujem pekne. Veľa vecí sme si tam povedali aj interne, nevidím však dôvod to verejne rozvíjať.

Malo by zmysel to verejne rozviesť. Vaši voliči chcú určite vedieť, prečo presne ste zmenili stranu. V čom ste si nerozumeli s pani Remišovou? Išlo o to, že chcela stranu nasmerovať k OĽaNO? Mala vyššiu toleranciu voči Igorovi Matovičovi než vy?

O. K., poviem teda len jednu vec. Ja a Jana Žitňanská sme nehlasovali za dohody s Tomášom Tarabom. A v strane to nevnímali tak, že skvelé, držíte étos strany, pretože to je línia, ktorú máme napísanú aj v preambule našich stanov. Naopak, prišla kritika, čo sme si to dovolili. To bol jeden z dôvodov, pre ktorý sme sa rozišli. To, čo som chcel povedať pani Remišovej, som jej povedal. Ľudia sledujú jej politiku a moju politiku a urobia si obraz. Nevidím pridanú hodnotu vo verejnom praní špinavej bielizne. Rozchody môžu byť aj pokojné a kultivované. Kolegom úprimne prajem všetko dobré.

Neprekážalo vám, akým spôsobom Veronika Remišová vyriešila spor s Máriou Kolíkovou a ľuďmi okolo nej? Remišová to vyriešila do veľkej miery mocensky, ovládla predsedníctvo a vlastne sa týchto ľudí zbavila. Bolo to dobré riešenie? 

Ten konflikt samotný bol zlý a ukázalo sa, že ani jedna, ani druhá strana k nemu nepristúpila úplne štandardne. Kroky pani Remišovej boli viditeľné. Časom sa, žiaľ, ukázalo aj to, že v čase, keď sa pani Kolíková zaujímala o post predsedníčky, už rokovala o tom, že bude na kandidátke SaS, čo mi nepripadá korektné.

Takže ani kolíkovci podľa vás z tohto sporu nevyšli čistí?

Pre mňa je to už história.

Pôjde strana Za ľudí do volieb spolu s OĽaNO? Bola Veronika Remišová za tento scenár, kým ste tam boli?

To je otázka, ktorú musíte adresovať pani Remišovej. Ja som sa jasne vyjadril tak, že by sme nemali váhať a mali by sme začať rokovať s Eduardom Hegerom a jeho Demokratmi. Kolegovia si chceli dopriať viac času a chceli viac rokovaní. Na to sa však už musíte spýtať ich.

Aby sme to teda zhrnuli – vy ste boli otvorene za to, aby strana Za ľudí kandidovala spolu s Demokratmi?

Považoval som to za rozumné. Také spájanie by mohlo, reálne a nielen marketingovo, zmeniť hru. Bol som za, aby sa Za ľudí spojili s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

Rozhovory

Voľby 2023

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie