Denník N

Kvetko z Demokratov: S Dzurindom sme sa rozišli, do predsedníctva navrhol iných ľudí, ako sme sa dohodli

Martin Kvetko. Foto N - Andrej Bán
Martin Kvetko. Foto N – Andrej Bán

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Napriek sklamaniu si spojenie naďalej predstaviť vie. „Hlavy musia vychladnúť,“ hovorí Martin Kvetko, jeden z iniciátorov spájania bývalej strany Spolu a Dzurindovho projektu.

Pochádza zo slávnej rodiny Kvetkovcov, jeho prastrýko po roku 1989 obnovil ako predseda činnosť Demokratickej strany. Nemá ešte ani tridsať rokov a už zásadným spôsobom vstúpil do politiky. Bol jedným z dvoch autorov memoranda o spolupráci, ktorého výsledkom malo byť prepojenie strany Spolu a projektu Mikuláša Dzurindu, napokon však vznikli Demokrati s lídrom Eduradom Hegerom.

V rozhovore hovorí:

  • ako spoluzakladal stranu Za ľudí a čo ho sklamalo;
  • že je jednoznačne za spájanie demokratických síl pred voľbami;
  • prečo v roku 2019 vytvoril bez Dzurindovho vedomia jeho fanúšikovský profil na Instagrame a ako to dopadlo;
  • že bol asistentom Miroslava Kollára ako šéfa strany Spolu a zároveň pomáhal rozbiehať Dzurindov projekt;
  • prečo stroskotali rokovania s Dzurindom, ktorého si napriek nedohode naďalej váži.

Pôsobíte ako poslanecký asistent Miroslava Kollára (nezaradený), okrem toho by ste mali mať v strane Demokrati na starosti časť volebnej kampane. Ako ste sa k tomu v takom mladom veku dostali?

Politika ma baví, študoval som politológiu, neskôr verejnú politiku a politický marketing. Nedávno som v Prahe dokončil postgraduálne štúdium diplomacie. Mali sme skvelých prednášajúcich, aj dnešného prezidenta Petra Pavla či premiéra Petra Fialu, vďaka čomu mám kontakty aj na ľudí z českého politického prostredia.

Ďalšou cennou skúsenosťou bola strana Za ľudí, ktorú som spoluzakladal. Potom som politickú cestu viac-menej kopíroval s Mirom Kollárom. Najprv som mal v strane na starosti terénnu kampaň, po voľbách som sa stal tajomníkom poslaneckého klubu. Musím povedať, že som dal kampani veľa. Mal som stranícku dodávku, za sedem mesiacov som najazdil 70-tisíc kilometrov. Obetoval som tomu voľný čas, víkendy, sviatky.

Do strany Za ľudí ste sa prihlásili sám? 

V podstate áno, vyplnil som formulár a oslovili ma. Začal som pomáhať hneď od prvého dňa zberu podpisov. Bolo to v Poprade na námestí.

Ako ste vnímali, keď sa po voľbách Andrej Kiska stiahol?

Pre mňa to bolo sklamanie. On bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Mikuláš Dzurinda

Voľby 2023

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie