Denník N

Keď vek nie je iba číslo. Biden bude znova kandidovať napriek obavám voličov, že je na to už pristarý

Americký prezident Joe Biden. Foto - TASR/AP
Americký prezident Joe Biden. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak by v januári 2029 Joe Biden končil druhé volebné obdobie ako americký prezident, mal by 86 rokov. To by bolo o deväť rokov viac ako Ronald Reagan, keď odchádzal z Bieleho domu.

Biden je už teraz vo veku 80 rokov najstarším americkým prezidentom v dejinách. Tento „rekord“ môže ešte výrazne posunúť.

V utorok v prednahratom videu oznámil, že sa bude usilovať o druhé volebné obdobie v Bielom dome a bude kandidovať na amerického prezidenta aj budúcu jeseň. Vzhľadom na to, že sa v Demokratickej strane neočakáva silný protikandidát, je takmer isté, že meno Joe Biden bude v novembri 2024 na volebnom lístku.

A spolu s ním aj Kamala Harrisová, ktorá bude znova jeho kandidátkou na viceprezidentku.

Oznámenie, že Biden bude znova kandidovať, nebolo prekvapením. Hoci v roku 2020 hovoril, že chce byť „mostom“ k ďalšej generácii politikov, čím podľa niektorých naznačoval, že po prvom období môže prenechať priestor iným politikom v strane, už dlhšie bolo jasné, že túži pokračovať. V amerických dejinách sa málokedy prezident po prvom období neusiloval o znovuzvolenie.

Ako naznačil Biden, dôvodom jeho opätovnej kandidatúry je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2024

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie