Denník N

Vraždia krátko po návrate z frontu. Prepustení väzni od vagnerovcov doma tyranizujú rodiny a susedov

Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Foto - TASR/AP
Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Foto – TASR/AP

Tisíce bývalých zločincov sa po ťažkých bojoch na Ukrajine vracajú slobodní domov do Ruska. Ich násilnícke povahy sa vyhrotili brutalitou frontovej línie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Väzni, ktorí vo Vagnerovej skupine bojovali na Ukrajine, sa po šiestich mesiacoch bojov vracajú domov do Ruska. Viacerí znova páchajú zločiny, pre ktoré boli v minulosti odsúdení – vraždia, znásilňujú, kradnú.

Ich násilnícke povahy sa ešte vyhrotili brutalitou z frontovej línie. Navrátilci prichádzajú k svojim rodinám, ktorým ubližujú, k susedom, ktorých terorizujú. Mnohých bojovníkov Vagnerovej skupiny zadržali pre sexuálne násilie na deťoch.

Vražda tri týždne po návrate

Georgij Siukajev sedel vo väzení za vraždu, keď dostal možnosť dostať sa na slobodu výmenou za účasť vo vojne na Ukrajine. Prísľub nového života prišiel pod podmienkou, že na bojisku vydrží šesť mesiacov. Hoci mnohí iní väzni na fronte zahynuli, Siukajev prežil.

Po tom, čo sa z Ukrajiny vrátil domov do Južného Osetska (odštiepený región Gruzínska), 33-ročný bývalý vojak pravdepodobne opäť skončí za mrežami.

Tri týždne po návrate

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie