Denník N

Na hoax o pápežovi v páperovej bunde som naletel aj ja, priznáva Tomáš Kriššák, ktorý sa zaoberá dezinformáciami

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Najväčšie hviezdy dezinformačnej scény sú lídri politických strán, kotlebovci už nemajú v digitálnom priestore výtlak, hovorí odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Opoziční politici sa veľmi zblížili s antisystémovým a dezinformačným ekosystémom – analýzy nám ukazujú, že kedysi nezávislé dezinformačné weby vo veľkom reprodukujú príbehy, s ktorými prichádzajú títo politici, hovorí odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako sa nedať oklamať hoaxmi umelej inteligencie;
  • akým aktuálnym témam sa venujú aktéri dezinfoscény;
  • prečo štát prehráva boj s dezinformáciami a propagandou;
  • prečo opoziční politici spolupracujú s hviezdami dezinformačnej scény;
  • že pripravovaný film o dezinformáciách je inšpirovaný Robertom Ficom.

Nedávno bol 1. apríl, kedy ste naposledy na niečo naleteli?

Naposledy som vnímal ako realitu fotografiu pápeža v páperovej bunde. Bol som jeden z tých, ktorí si povedali, akú má pápež veľmi peknú bundu. Až potom som zistil, že tá fotografia vznikla vďaka umelej inteligencii a nie je reálna.

To znamená, že to bolo nedávno. Témou posledných týždňov je umelá inteligencia, svet už obleteli fotografie Donalda Trumpa, ktorého zadržali policajti, alebo pápeža v modernej bielej bunde. Mnohí ľudia uverili, že sú to skutočné zábery, išlo o fotografie vytvorené umelou inteligenciou. To sme ešte len na začiatku s tým, čo umelá inteligencia dokáže, nie? 

Modely, ktoré sa využívajú na produkovanie rôznych vygenerovaných textov alebo fotografií, sú verejnosti prístupné len niekoľko mesiacov, takže sme úplne na začiatku. Predpokladá sa, že bude pribúdať takýto obsah, ktorý bude nerozoznateľný od reality, a teda bude veľmi jednoduché vytvárať akúkoľvek želanú ilúziu, ktorá bude tak masovo produkovaná, že bude predstavovať ešte väčší problém v rámci informačnej bezpečnosti.

Ako dlho ste verili tomu, že pápež si obliekol takúto modernú bundu? 

Do momentu, kým som si neprečítal článok, ktorý vysvetľoval, ako to vzniklo, a kde autor grafiky priznal, čo ho k tomu viedlo. Bolo to možno pár dní. Pre mňa to však bola len nepatrná informácia, venoval som tomu minimálnu pozornosť.

Oba obrázky vygenerovala umelá inteligencia po inštrukciách od ľudí. Koláž – N/Reddit a Twitter

Čo by ste poradili ľuďom, ako si overiť, že ide v prípade verejne známeho človeka o podvrh, ako to bolo napríklad aj teraz pri fotografiách zadržaného Trumpa? 

Každá fotografia sa dá vyhľadať cez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie