Denník N

Nekupujte deťom ochutené pasty, starajte sa o mliečne zuby. Lekár radí, ako predísť krivým zubom

Zdroj - Lenka Imrichová
Zdroj – Lenka Imrichová

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Strojček na zuby vám nemôže dať bežný zubár, dentálny hygienik ani zubný technik. Podľa zákona to môže urobiť iba čeľustný ortopéd, ktorý na to má špecializáciu. Lekári varujú, že v posledných rokoch sa na trhu vyrojilo veľa firiem, ktoré ponúkajú priesvitné strojčeky za výhodnejšie ceny, ale nemajú na to odbornosť. Pacienti nemajú záruku, aký vplyv to bude mať na ich zuby a celkové zdravie, varuje predseda Slovenskej ortodontickej spoločnosti Marián Sabo.

V rozhovore vysvetľuje, aké vážne dôsledky môže mať na detský chrup, ak sa mliečny zub pokazí a musí sa vytrhnúť. „Trvalé zuby si robia, čo chcú. Vyrastú tam, kde majú miesto. Ak vyrastie trvalý zub a vedľa seba už nemá mliečny zub, začne sa nesprávne skláňať,“ vysvetľuje Sabo.

V rozhovore sa dočítate:

  • kedy treba ísť s dieťaťom na kontrolu s krivými zubami;
  • ako cumlík či cmúľanie palca deťom deformuje čeľuste;
  • ako dokáže strojček posunúť zuby na milimeter presne tam, kam to lekár chce.

Z veľkého prieskumu zdravia tínedžerov vyplynulo, že každé druhé dievča a každý tretí chlapec sa trápia, ako vyzerajú ich zuby. Prekvapilo vás toto číslo? 

Neprekvapilo. Medzi čeľustnými ortopédmi je to známa informácia, štúdie v našom odbore ukazujú podobné výsledky už dlho. A to najmä v USA, kde majú dobre preskúmané, že budúce úspešné uplatnenie človeka súvisí aj so zdravým chrupom a s pekným úsmevom. Ak majú deti krivé zuby, tento hendikep si začnú uvedomovať už v skorom veku. Ovplyvňuje to ich každodennú socializáciu – zakrývajú si ústa rukou, krotia sa v usmievaní či rozprávaní. Je dôležité aktívne to riešiť už u detí. Dnes máme také prepracované metódy a technológiu, že nežiaduci stav chrupu vieme úspešne liečiť.

Asi málokto má stopercentne perfektné zuby. Niekto má odchýlky, vďaka ktorým je jedinečný – napríklad medzeru medzi zubami či mierny predkus. Potrebujeme mať vôbec dokonale rovné zuby?

Nemusia byť dokonale rovné, pre mňa je dôležité, aby bol chrup funkčný. Preto z môjho pohľadu do dokonalého chrupu spadá aj človek s medzierkou medzi zubami alebo miernym stesnaním. To je iba estetický problém. Dôležité je, či je funkcia žuvacieho systému – čeľuste, sánky, zubov, jazyka – v poriadku. Alebo či si môže pacient bez problémov čistiť zuby, pretože čím sú zuby krivšie, tým komplikovanejšia je hygiena a stúpa riziko problémov. Nemenej dôležité je, aby bol s chrupom spokojný aj sám pacient. On svoje zuby vidí každý deň v zrkadle.

Ako to myslíte? 

Pre mňa je prioritou funkčný chrup, ktorý vydrží človeku po celý život, nie mierne posunutá jednotka. Je na špecialistovi, aby neriešil iba vizuálnu stránku predných zubov, ale pozrel sa na chrup komplexne. Ako stav chrupu vplýva na artikuláciu či správne dýchanie. Špecialista sa pozerá na dlhodobé zdravie pacienta.

Čo je to vlastne funkčný chrup? Hovoríte o dýchaní či artikulácii – čo všetko ovplyvňuje nesprávny chrup? 

Čeľuste a zuby ovplyvňujú reč, artikuláciu a správne uloženie jazyka. Vplýva na to, ako žujeme potravu aj ako dýchame. Niektorí pacienti majú spodnú sánku posunutú dozadu až tak, že majú zúžené dýchacie cesty. Dýchajú viac ústami a majú ich v noci otvorené. Preto sa napríklad u malých detí skúma, či v noci chrápu. Vtedy sa aj v spolupráci s ORL lekármi skúma správne fungovanie krčných a nosných mandlí.

Ako zuby ovplyvňujú reč? 

Ak má niekto napríklad medzery medzi zubami, ťažko sa mu správne vyslovujú sykavky. Ak má niekto otvorený zhryz – nestretávajú sa mu horné a dolné rezáky –, tak doň vkladá jazyk a šušle. Počuť to najmä u detí, a preto je dôležité, aby sa dostali k špecialistovi čo najskôr. My potom v spolupráci s logopédmi pomáhame vylepšiť výslovnosť. Lebo nestačí, ak mu iba upravíme zuby, pokiaľ necvičí návyky a funkciu jazyka a prehĺtania.

Aktuálne sa u čeľustného ortopéda lieči približne 6 percent detí, no vy odhadujete, že by to potrebovalo každé tretie dieťa. Má toľko detí problémové zuby? 

Odhadujeme, že 30 percent detí by potrebovalo úpravu chrupu zo zdravotných dôvodov. Nechcem strašiť rodičov, že každé tretie dieťa je ohrozené na živote. My v tej štatistike vidíme, ako nesprávny chrup ohrozuje životnosť zubov. Ak má pacient veľký predkus alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Mladí

Rodičovstvo

Rozhovory

Zdravotníctvo

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie