Denník N

Obklady premaľovali, nábytok našli aj pri kontajneroch. Mladý pár inšpiruje, ako si svojpomocne vylepšiť bývanie

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Manželia z projektu Pekne bývať sa delia o svoje skúsenosti zo svojpomocnej prerábky bytu a upozorňujú aj na chyby, ktorým sa dá vyhnúť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lucia a Tomáš Štolcovci boli po kúpe vlastného bytu v podobnej situácii ako množstvo ďalších párov či jednotlivcov – na veľkú rekonštrukciu, vďaka ktorej by bývanie rýchlo dostali do želanej podoby, nezostali peniaze.

Nové bývanie vyberali dnes už manželia tak, aby bolo hneď obývateľné. Hoci v panelákovom trojizbáku zo začiatku 90. rokov bola v tom čase len stará kuchyňa a skrine na chodbe, rozhodli sa do bytu hneď nasťahovať. „Boli sme radi, že sme vo svojom. Brali sme to tak pankáčsky, prvý večer sme jedli v kuchyni na zemi,“ spomína Tomáš.

Hoci predstava návrhu od architekta alebo dizajnéra bola pre pár lákavá, rozpočet nepustil, a tak sa dohodli, že byt postupne zrekonštruujú svojpomocne. Výhodou bolo, že im plne vyhovovala pôvodná dispozícia a neplánovali do nej zasahovať.

„Táto dispozícia sa nám páčila už v podnájme. Vstup do obývačky je však v tomto byte trochu priestrannejší,“ hovorí Lucia.

Byty s rovnakou dispozíciou možno nájsť po celom Slovensku, a tak sa Lucii podarilo nájsť na internete, ako si s rekonštrukciou poradili rôzni ľudia. „Mala som napozerané prerábky iných ľudí. Vedela som, čo s tým priestorom spravili oni, ako sa s ním dá pracovať.“

Kuchynská linka bola jednou z prvých vecí, do ktorej sa Lucia a Tomáš pustili. Dali si ju vyrobiť na mieru. Foto N – Tomáš Hrivňák
Police v kuchyni si vyrobili svojpomocne. „Prelustrovala som celý internet a nenašla som police, ktoré by nám sem sedeli, tak sme si ich vyrobili,“ hovorí Lucia. Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

K zdieľaniu ich priviedla olúpaná podlaha

Do zveľaďovania bývania sa pustili hneď po nasťahovaní. S nápadmi, ako k nemu pristúpiť, od začiatku prichádza Lucia, ktorá má vraj dobrú vizuálnu predstavivosť, Tomáš potom pomáha s praktickou stránkou. Osvojil si napríklad prácu s rôznymi nástrojmi a náradím.

Impulz na zdieľanie svojich skúseností zo svojpomocnej prerábky prišiel krátko po nasťahovaní. Byt prevzali v lete 2018 a blog aj instagramový účet Pekne bývať vznikli v decembri. Motiváciou na ich založenie však nebola chuť pochváliť sa, ale paradoxne zlá skúsenosť – nekvalitná laminátová podlaha, ktorú kúpili v hobbymarkete, sa začala krátko po položení olupovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Pekné veci

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie