Denník N

Lex Petras. Karahuta zo Sme rodina chce previesť štátnu Rainerovu útulňu na chatára

Rainerova útulňa vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký
Rainerova útulňa vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký

Ďalší tatranský zákon šitý na mieru predložila poslankyňa OĽaNO Mária Šofranko, štát má posielať mestu Vysoké Tatry každoročne 850-tisíc eur na rozvoj cestovného ruchu.
Aktualizované 3. 5. o 13.20 h o stanovisko Petra Petrasa st.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina) chce, aby tatranskú útulňu Rainerova chata získal chatár Peter Petras. Na najbližšiu schôdzu Národnej rady, ktorá sa začína v utorok, preto predložil zákon o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu.

Karahuta súhlasí, že zákon je šitý na mieru Petrasovi, a nevidí v tom problém. „Je to odmena srdciarovi, ktorý tam prežil celý život.“

Petrasovci chatárčia na Rainerovej chate 25 rokov. Peter Petras starší chatu zrekonštruoval, nájomcom chaty je od roku 2014 jeho syn Peter Petras mladší.

Chata je štátna a spravuje ju Správa Tatranského národného parku. Riaditeľ správy Pavol Majko hovorí, že oficiálne o tomto návrhu zákona nevedia a neboli v procese jeho prípravy ani oslovení.

Rainerova chata je najmenšou a zároveň najstaršou zachovanou tatranskou chatou. Nachádza sa na Starolesnianskej poľane neďaleko Hrebienka. Leží na jednej z najfrekventovanejších turistických trás vo Vysokých Tatrách.

Okolo chaty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie