Denník N

Hľadá sa téma volieb. Zn. súrne

Predvolebný bilbord SaS, na ktorom je predseda Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predvolebný bilbord SaS, na ktorom je predseda Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Táto krajina dnes potrebuje všeličo, len nie novú, bombastickú tému volieb.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je šéfredaktorom kultúrno-spoločenského mesačníka Kapitál

Takmer v každej diskusii so sociológmi, novinármi, ale i politikmi a političkami, ktorú som v poslednom čase zachytil, zaznelo, že nasledujúce voľby na Slovensku vyhrá ten, kto nastolí ich tému. Kto tú tému nájde, odhalí, odkryje, trafí či vycíti. Začínam mať pocit, že téma je nejaká mystická entita, ktorá sa hľadá ako voda prútikom, a predstavujem si politikov, ako sa zmätene tlačia na nejakej lúke a narážajú do seba virguľami: „Tu niekde by predsa mala byť!“

Od volieb nás delí len pár mesiacov, a keďže v lete si pravdepodobne všetci vezmú oddychový čas, sú v podstate za rohom. A téma nikde.

Možno sa však, ako je zvykom v románoch, téma vyjaví na ceste. „V regiónoch“, ako sa hovorí v Bratislave. Niektorí sa do nich už vydali. Igor Matovič obchádza kultúrne domy, tak ako sa v deväťdesiatych rokoch na podobných turné predávali nerezové hrnce a teflónové panvice, a dáva mikrofón ľuďom, ktorí „bez cenzúry“ nadávajú na satanistických Sorosových posluhovačov. A Igor Matovič sa len usmieva a možno pritom v mysli ľutuje, že so sebou nezobral aj pár tých teflónových panvíc, v tejto nálade by predal všetko.

Progresívne Slovensko si pre svoje cesty zvolilo sofistikovanejší koncept (alebo aspoň názov) a ľuďom sa prihovára tzv. ideathonom, v ktorom sa stretáva najmä s mladými ľuďmi, povedzme budúcou elitou. Inak povedané, so svojimi. Na tom samo osebe nie je nič zlé, robiť kvalitný networking je tiež záslužná činnosť, ale širší zásah, ktorý by vygeneroval celospoločenské témy, to bude mať asi ťažko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2023

Komentáre

Teraz najčítanejšie