Denník N

Bývalý Jehovov svedok: Čím je človek starší, tým je menšia šanca, že si prizná život v náboženskom omyle

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Možno vás už zastavili na ulici, zvonili vám na dvere alebo zanechali v schránke pozvánku na komunitné stretnutie. „Práve to, že ‚svedčia‘, z nich robí Jehovových svedkov,“ vysvetľuje Pavol Roman, ktorý bol z tohto náboženského spoločenstva pred desiatimi rokmi exkomunikovaný.

Ak sa vám zdá zvláštne, že vám svedkovia zároveň vždy chcú darovať nejakú knihu alebo brožúru, je za tým aj pragmatický dôvod. „Každý pokrstený svedok musí každomesačne vykazovať štatistiku, koľko hodín strávil evanjelizáciou a koľko publikácií odovzdal.“

Pavol sa evanjelizácii takisto nevyhol. Dnes ju však otvorene označuje za obchod s nádejou. „Svedkovia veria, že ľudia, ktorí sa po armagedone dostanú do Božieho kráľovstva, budú žiť tak, ako bolo vždy Božím zámerom. Vždy som považoval za veľkú vec, že by moji rodičia mohli počuť, veľmi by som im to doprial. Pre iných by bolo neopísateľné, keby sa im vrátili blízki zosnulí.“

Vyrastanie s nepočujúcimi rodičmi ho priviedlo k dnešnej práci tlmočníka do slovenského posunkového jazyka. Všimnúť si ho môžete aj na politických tlačových besedách. Gestikulácia je už preňho natoľko prirodzenou súčasťou, že pri našom rozhovore o Jehovových svedkoch si musel dávať pozor, aby neprevrhol kávu.

„Svedkovia sa okrem iného veľmi prudérne pozerajú na stretnutia s opačným pohlavím. Ani nemusí ísť o páry. Napríklad keď sa my dvaja teraz rozprávame v kaviarni na verejnosti, tak je to v poriadku. Ale ak by som bol ešte svedok a sedeli by sme niekde v súkromí, už by s nami muselo byť garde. Tretia osoba ako dozor.“

V rozhovore sa dočítate: 

  • prečo hovorí o svojej skúsenosti Jehovovho svedka verejne;
  • ktoré znaky náboženského spoločenstva považuje za kultové;
  • ako súvisel s exkomunikáciou jeho partnerský vzťah;
  • čo sa zmenilo na jeho prístupe k darovaniu krvi a oslave narodenín;
  • prečo je dnes bez vyznania;
  • v čom bolo jeho detstvo s nepočujúcimi rodičmi iné.

Váš otec už medzi Jehovových svedkov takisto nepatrí, no mama naďalej áno. Ako reagujú na to, že hovoríte o svojej skúsenosti s týmto náboženstvom verejne?

S rodičmi mám odmala až doteraz veľmi blízky vzťah a otvorenú komunikáciu, za čo som veľmi vďačný. Zároveň preto neľahko prežívam, že mi párkrát dali najavo, ako im moja otvorenosť nie je príjemná. Na jednej strane rozumiem, že pre nich ide vyslovene o súkromnú vec. Svojich rodičov si nesmierne vážim, tým, čo hovorím, ich vôbec nechcem zraňovať. Takisto nechcem brať ako samozrejmosť, že máme stále pekné vzťahy, po exkomunikácii to naozaj nezvykne byť pravidlom.

Na druhej strane považujem za poctivé hovoriť o svojej skúsenosti otvorene, lebo si myslím, že to môže mať vzdelávací rozmer a v krajnom prípade, napríklad v súvislosti s transfúziou krvi, aj potenciálne zachraňovať životy.

Ak niekto pozná iba názov Jehovovi svedkovia a nič bližšie o nich nevie, ako by ste mu ich predstavili?

Najjednoduchšie by som toto náboženstvo opísal asi ako kresťanskú protestantskú denomináciu, ktorá sa riadi fundamentalistickým výkladom Biblie.

V čom konkrétne sa prejavuje tento doslovný výklad?

Svedkovia sú známi napríklad tým, že robia evanjelizačnú činnosť. Vyhľadávajú ľudí na frekventovaných miestach alebo chodia z domu do domu a propagujú náboženstvo a Bibliu, pretože berú doslovne pasáže o tom, ako Ježiš Kristus poveril svojich nasledovníkov, aby evanjelizovali.

Ilustračné foto – jw.org

Ďalším príkladom je apriórne odmietanie krvi, čo tiež vychádza z biblických citátov. V prvom storočí, samozrejme, ešte transfúzia neexistovala, ale podľa správy v Skutkoch apoštolov svätý Pavol potvrdil novozákonnú platnosť starého judaistického zákazu zdržiavať sa pri konzumácii zvierat ich krvi. A keďže v novozákonnom texte latinský preklad používa sloveso abstinere, tak aj ja som sa celý život cítil viazaný dodržiavať túto povinnosť – rigorózne abstinovať od krvi v akejkoľvek podobe.

Potom je podstatné číslo 144-tisíc. V Biblii, konkrétne v Zjavení Jána, sa píše, že toľkí vyvolení budú vládnuť spolu s Kristom v nebeskom kráľovstve. Svedkovia sú o tomto počte ľudí, ktorí pôjdu do neba, úplne presvedčení.

V neposlednom rade majú aj vytvorenú hierarchiu a mužov a ženy nepovažujú za rovných, pretože sa riadia doslovným výkladom citátu z Prvého listu Korinťanom: „Hlavou každého muža je Kristus, hlavou ženy je muž a hlavou Krista Boh.“

Ako presne vyzerá spomenutá hierarchia?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie