Denník N

Politológ Krastev: Európania majú spoločné sny, ale nočné mory sú veľmi národné

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Musíme sa znovu pýtať, čo je zmyslom Európskej únie, hovorí bulharský politológ Ivan Krastev. Pozornosť pritom najviac zameriava na krajiny východnej a strednej Európy, ktoré sa podľa neho musia zamyslieť, ako chcú svoju silnejšiu pozíciu využiť na jej premenu.

„Poľsko je teraz úplne kľúčové pre udržanie geopolitickej relevantnosti EÚ. V podstate je rozhodujúce pre vojnu na Ukrajine,“ vysvetľuje v rozhovore o nových európskych výzvach a hrozbách.

Čo sa v ňom ešte dozviete:

  • aké nové otázky o budúcnosti Európy by sme si mali klásť;
  • prečo sme zle odhadli silu nacionalizmu v 21. storočí;
  • čo by mohla znamenať prehra poľskej liberálnej opozície pre ďalší vývoj EÚ;
  • prečo krajná pravica preniká do hlavného politického prúdu v Európe.

V roku 2015 ste v spoločnom komentári so Stephenom Holmesom napísali, že Ukrajina nemá proti Rusku vojensky šancu, poskytovanie zbraní Kyjivu len predlžuje krviprelievanie, Vladimirovi Putinovi bude stačiť Krym a hranice prekresľovať nechce. Keď sa na to teraz pozriete: mýlili ste sa už vtedy alebo sa okolnosti odvtedy tak veľmi zmenili?

Bol to, samozrejme, mylný predpoklad, pretože Putin hranice prekročil. V roku 2015 však určovala dynamiku diania hlavne skutočnosť, že Putin je veľký oportunista. Nemyslím si, že v roku 2014 vedel, čo urobí v roku 2022, a to z troch dôvodov.

Po prvé: anexia Krymu bola v podstate dôsledkom jeho neschopnosti kontrolovať Kyjiv. Ruské vedenie navyše úprimne verilo, že vtedy na Donbase prebiehala akási ruská jar – ruské hnutie, ktoré sa snažilo získať ukrajinské územie.

Navyše na začiatku sa Putin domnieval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie