Denník N

Padal na zem sedemdesiatkrát za deň, mal bolesti a modriny po celom tele, opisuje matka chlapca s Tourettovým syndrómom

Ilustračné foto - Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď mal Oliver sedem rokov, začal mimovoľne kývať hlavou a nadmerne žmurkať. Nenápadné tiky si on sám neuvedomoval. O tom, že sú to prvé prejavy Tourettovho syndrómu, netušili ani jeho rodičia.

,,Obvodná lekárka, s ktorou som to konzultovala, nás poslala na očné. Vravela, že ho možno bolia oči,“ spomína Barbora Čubíková, Oliverova mama.

S očami problém nebol, a keď tiky po pár dňoch odzneli, zdalo sa, že to bola jednorazová záležitosť.

Netrvalo dlho a tiky boli späť. Tentoraz Oliver nielen kýval hlavou, ale aj rozhadzoval rukami. Nevedel, prečo to robí, no uvedomoval si, že s tým nevie prestať. Pediatrička Čubíkovcov poslala na pohotovosť. Chlapcovi spravili EEG vyšetrenie, na základe ktorého vylúčili, že by to boli prejavy epilepsie. Lekár rodičom povedal, že sú to tiky, a poradil im vyhľadať psychológa.

,,Má tiky – to bolo všetko, čo nám povedali. Celú cestu domov potom rozmýšľate, kde ste zlyhali ako rodič. Doma sme predsa nemali traumatizujúce udalosti, ktoré by to spôsobili,“ spomína chlapcova matka.

Bol február 2020 a verejný priestor začali zaplavovať správy o šíriacom sa koronavíruse. Zakrátko sa všetko zatvorilo a ľudia zostali doma. Oliver návštevu psychológa nestihol. ,,Deti prestali chodiť do školy, tak som si hovorila, že to mohlo byť zo stresu zo školy a že tiky prestanú. Neprestali,“ hovorí Barbora Čubíková.

K pôvodným tikom sa pridalo aj lúskanie prstami a cvakanie zubami. Rodičom nezostávalo nič iné než hľadať na internete príčiny, liečbu, priebeh, niečo, čím by Oliverovi pomohli. ,,Boli sme bezradní a v strese. Oliver aj plakal, lebo tiky boli bolestivé. Po celom dni ho večer boleli ruky aj zuby,“ opisuje matka. Najhoršie podľa nej bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie