Denník N

Fico by rád videl dôchodcov aj v malých obchodoch, kontroly robia v reťazcoch

Foto N - Denisa Čimová
Foto N – Denisa Čimová

Monitoring cien po znížení DPH na vybrané potraviny sa týka 183 predajní, ktoré patria pod desať najväčších obchodných reťazcov u nás.

Už druhý mesiac zbierajú údaje o cenách potravín v obchodoch veľkých reťazcov. Teraz by premiér Robert Fico videl rád členov Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí pomáhajú monitorovať ceny po znížení DPH na vybrané potraviny, aj v menších obchodoch.

Premiér to naznačil v nedeľu, keď prišiel do predajne reťazca COOP Jednota v Senci prezentovať, ako obchodníci v novom roku znížili ceny 180 druhov tovaru z 11 sortimentných kategórií.

„Sú to predovšetkým malé obchody, kde by mohli zohrať nenahraditeľnú úlohu práve členovia tejto významnej organizácie seniorov,“ povedal Fico.

Na zozname sú veľkí hráči

Ako k tomuto prianiu pristúpia monitorovacie hliadky, zatiaľ nie je jasné. S predsedom Jednoty dôchodcov Slovenska sa nám nepodarilo spojiť.

V novembri a decembri minulého roka však zapisovali údaje o cenách v predajniach desiatich veľkých reťazcov. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek povedal, že ceny monitorujú v 183 predajniach.

„Monitoring cien po znížení DPH prebieha v reťazcoch Billa, Lidl, Kaufland, Tesco, CBA, COOP Jednota Slovensko, Labaš, Carrefour, Diligentia, Terno Group,“ spresnil pre Denník N mená kontrolovaných obchodných sietí Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva.

 Koľko obchodov monitorujú v jednotlivých krajoch
  • Bratislavský kraj – 22
  • Trnavský kraj – 19
  • Nitriansky kraj – 24
  • Trenčiansky kraj – 21
  • Žilinský kraj – 26
  • Banskobystrický kraj – 21
  • Prešovský kraj – 19
  • Košický kraj – 27

Zdroj: ministerstvo pôdohospodárstva

Spomínaných 183 predajní, ktorých sa monitoring týka, podľa Hajnalu patrí pod desať najväčších obchodných reťazcov. „Konkrétne predajne boli vybrané s ohľadom na regionálnu reprezentatívnosť, teda aby zahŕňali všetky kraje, ako aj formátovú reprezentatívnosť, takže sa ceny monitorujú v hypermarketoch, supermarketoch aj malých predajniach v obciach,“ vraví Hajnala.

Veľké reťazce sa však zaviazali poctivo znížiť ceny po poklese DPH na vybrané potraviny, aj ceny duálne zobraziť so starou aj s novou DPH v memorande s vládou. Malé obchody prevádzkujú pritom len niektoré z nich.

Riziko, že nebudú cenovkami potraviny adekvátne označené, či že cenu dostatočne neznížia, je pritom väčšie v malých nezávislých predajniach, ktoré sú často v lokalitách, kde nemajú konkurenciu zahraničných reťazcov.

Keďže je úlohou monitorovacích skupín odsledovať vývoj cien aj v najbližších mesiacoch, mali by kontroly robiť v tých istých predajniach, kde si cenovky všímali už koncom roku 2015. Ak totiž v niektorých obchodoch nezaznamenávali ceny vlani, nebude ministerstvo pôdohospodárstva, ktorému údaje posielajú, vedieť porovnať, či znížili ceny vybraných potravín adekvátne poklesu DPH.

Inde podľa vlastného uváženia

Ministerstvo pôdohospodárstva nevylúčilo, že by sa ceny monitorovali aj nad rámec stanovenej, reprezentatívnej skupiny predajní. Podľa Hajnalu monitorujúce organizácie môžu sledovať spotrebiteľské ceny aj v ďalších predajniach podľa vlastného uváženia.

Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov, ktoré sa plánuje ku kontrolnými hliadkam pridať, nepredpokladá, že by sa na malé obchody, nezastrešené reťazcami, monitorovacie hliadky zamerali. Postupujú totiž podľa zoznamu, ktorý majú z ministerstva, a zamerajú sa na doteraz kontrolované obchody.

Vysvetlil, že rozšírenie kontrol do ďalších predajní, napríklad na vidieku, by si vyžiadalo viac ľudí v teréne a isté náklady na cestovanie, aj keď seniori sa do niektorých lokalít dostanú vďaka vlakom zdarma bez platenia. Tulák pripomenul, že na tieto kontroly neboli vyčlenené žiadne peniaze, na rozdiel od tých, ktoré mali zmapovať vývoj cien pred zavedením a po zavedení eura na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie