Denník N

Humenné malo skromné ambície, postup do hokejovej extraligy ho prekvapil. Teraz je otázne, či licenciu využije

Foto TASR - Daniel Stehlík
Foto TASR – Daniel Stehlík

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hokej na východnom Slovensku zažil výnimočnú sezónu, ktorú v stredu večer zakončili hokejisti Humenného. Tí vo finále Slovenskej hokejovej ligy porazili favorizovanú Žilinu 4:3 na zápasy a prvýkrát v histórii postúpili do hokejovej extraligy.

Vo finále hráčov nerozladili ani dva zbabrané zápasy, ktoré prehrali so skóre 1:16. Postup si vybojovali v siedmom zápase na ľade súpera, keď pri triumfe 3:2 rozhodli až samostatné nájazdy.

Za 30 rokov existencie sa pritom miestny hokej k podobnému úspechu ani nepriblížil.

HC 19 Humenné začínalo nový ročník so skromnými ambíciami a hlavným cieľom bol postup do štvrťfinále. Už po postupe do finále funkcionári z Humenného priznali, že aj oni zostali prekvapení z výborných výsledkov, a následne museli odpovedať na otázku, či vôbec v prípade postupu využijú extraligovú licenciu a budú mať záujem o postup do najvyššej súťaže. Ten okrem benefitov prináša aj vyššie finančné náklady.

Momentálne to vyzerá tak, že Humenné do extraligy nastúpi. Uzavrel by sa tak podobne sympatický príbeh, aký v skončenej sezóne napísali Michalovce či Spišská Nová Ves, ktoré v najvyššej hokejovej súťaži napriek nižším rozpočtom postúpili až do semifinále.

Ešte v roku 2019 pritom všetky tri kluby z východného Slovenska – Michalovce, Spišská Nová Ves aj Humenné – bojovali proti sebe v nižšej Slovenskej hokejovej lige.

Úspešný rok pre hokej na východnom Slovensku doplnili majstrovské Košice.

Prekvapila ich už výhra v semifinále

Aj keď sa v Humennom pred sezónou hovorilo len o štvrťfinálových plánoch, už základná časť ukázala, že klub má kvalitu aj na vyššie méty.

V konkurencii hokejovo známejších miest ako Martin, Skalica či Žilina obsadilo Humenné tretie miesto, a okrem toho vo februári prekvapilo víťazstvom v Slovenskom pohári. Toho sa zúčastnili všetky kluby z hokejovej ligy, vo finálovom zápase Humenné porazilo Žilinu 2:1.

Po vydarenej základnej časti nebolo štvrťfinálové víťazstvo nad klubom Modré krídla Slovan (4:2) veľkým prekvapením. Že rovnako presvedčivo porazia v semifinále aj Martin, s tým nepočítali ani na východnom Slovensku. Práve Martin spolu so Žilinou patrili pred sezónou ku klubom, v ktorých sa najviac hovorilo o ambíciách postúpiť do extraligy.

Už účasť vo finále 1. ligy bola pre Humenné veľkým úspechom. Klub sa doň v ére samostatnosti dostal len raz, pred sedemnástimi rokmi prehral s Banskou Bystricou 1:3. Okrem spomínanej sezóny 2005/2006 sa v nižšej súťaži Humenné nikdy nedostalo do prvej trojky.

Prezident klubu Peter Ždiňák počas finále ešte netušil, že Humenné celú súťaž vyhrá a postúpi do extraligy, už vtedy však hovoril o historických momentoch a o tom, že mu až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Hokejová extraliga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie