Denník N

Školský týždeň: Európska komisia zažalovala Slovensko za segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní

Európska komisia sa odvoláva aj na to, že až 65 percent rómskych žiačok a žiakov vo veku 6 až 15 rokov na Slovensku navštevuje školy, v ktorých sú všetci alebo väčšina žiakov a žiačok Rómovia – čo je najvyššia miera segregácie v celej EÚ.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minulý týždeň Európska komisia zažalovala Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie. Dôvodom je, že sme dostatočne neriešili segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. A to ani po opakovaných upozorneniach.

Žaloba neprišla ako blesk z jasného neba. Už pred ôsmimi rokmi Európska komisia Slovensko oficiálne vyzvala, aby sa segregáciou začalo zaoberať.

Pozrime sa bližšie, prečo nás Európska únia žaluje a či Slovensko urobilo dosť pre to, aby odstránilo segregáciu rómskych detí v školách.

Európska komisia vyzýva na riešenie segregácie vo vzdelávaní už od roku 2015

Celý proces, ktorý viedol až k minulotýždňovej žalobe, sa začal ešte v apríli 2015. Vtedy Európska komisia začala proti Slovensku konanie pre porušovanie európskej smernice o rasovej rovnosti. Tá zakazuje diskrimináciu z dôvodu rasového alebo etnického pôvodu a vzťahuje sa aj na vzdelávanie.

Problémom bola segregácia. Európska komisia Slovensku vyčítala, že do špeciálnych škôl alebo tried umiestňuje neprimerane veľa rómskych detí, ktorým sa diagnostikovalo mentálne postihnutie. V mnohých prípadoch zrejme nesprávne. A že aj v hlavnom vzdelávacom prúde sa tieto deti často umiestňujú do výhradne rómskych tried alebo škôl.

Slovensko však zareagovalo len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie