Denník N

Dobrá voľba končí, Druckerov projekt zanikne v Hlase za miesta na kandidátke

Foto – TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mimoparlamentná strana Dobrá voľba skončí v Hlase. Politici z Dobrej voľby okolo Tomáša Druckera dostali od Petra Pellegriniho ponuku kandidovať za Hlas v septembrových predčasných parlamentných voľbách a niektorí to zrejme využijú.

Dobrú voľbu podľa Druckera oslovil Pellegrini a v strane sa dohodli, že ponuku využijú. Spojenie obaja politici oznámili v piatok dopoludnia.

„Dnešným dňom postupne vrcholí naše niekoľkomesačné úsilie,“ povedal Pellegrini s tým, že obe strany v piatok podpíšu dohodu o spojení strán. Bude to podľa neho bez toho, aby sa v Hlase vytvorila platforma. „Na kandidátnej listine [Hlasu] budú už v tom čase bývalí členovia Dobrej voľby,“ vravel.

„Nemôžem považovať za úspech pôsobenie Dobrej voľby, ale robil som všetko pre to, aby sme ľuďom niečo ponúkli,“ hovorí Drucker Denníku N po tri a pol roku od založenia strany. Tá sa nedostala do parlamentu a jej preferencie sa v poslednom čase nedostali nad dve percentá.

„Nemyslím si po tých dvoch rokoch, že Hlas je Smer dva – predovšetkým vo svojom základnom smerovaní a postojoch či v nespochybňovaní nášho základného euroatlantického ukotvenia,“ hovorí Drucker o svojom novom spojencovi. Pellegrini má podľa neho tiež jasný postoj na vojnu na Ukrajine – vie, kto je agresor, a vie, komu treba pomôcť. „Ak sa pozrieme na politickú mapu, bez Hlasu to nepôjde, a ak to pôjde bez Hlasu, tak to bude zlé riešenie. A bez Hlasu je to presne to, čo nikto nechce.“

Drucker hovorí, že do Hlasu môžu priniesť 200-tisíc eur, dostanú zopár zvoliteľných miest

Čo bude s Dobrou voľbou ďalej? „Musíme zabrániť, aby tu vznikla vláda na báze Smeru, alebo niečo podobné, čo tu bolo doteraz,“ vraví Drucker.

Vraví, že ho s ponukou na rokovanie o spojení oslovil Peter Pellegrini, jednou z jeho podmienok bolo, že by ľudia z Dobrej voľby nemali ísť na kandidátku za túto stranu, ale už priamo za Hlas. „Jeho [Pellegriniho] predstavou je, že minimálne ten, kto pôjde na jeho kandidátku, by mal byť členom strany Hlas.“

To podľa Druckera neznamená zlúčenie v najbližších týždňoch. Na to treba súhlas snemov oboch strán, ale aj registráciu na ministerstve vnútra.

Podpredseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok už v polovici apríla v relácii TV Markíza Na telo povedal, že je vysoko pravdepodobné, že sa Drucker objaví na kandidátke Hlasu.

V Hlase počítajú s tým, že by sa na zvoliteľných miestach ich kandidátky malo objaviť niekoľko ľudí z tejto strany.

Peter Pellegrini v piatok na tlačovej besede o spájaní povedal, že Druckera zvolia do predsedníctva strany, a malo by mu v takom prípade prináležať významné miesto na kandidátke Hlasu.

Drucker pri otázke na kandidátku spomenul aj ústavného právnika Petra Kresáka, ktorý bol v minulosti poslancom Mosta-Híd a aj SOP Rudolfa Schustera.

Otázkou je, prečo vlastne Hlas chce spojenie s Dobrou voľbou. Jednou zo špekulácií je, že Dobrá voľba na rozdiel od Hlasu disponuje peniazmi od štátu, ktoré by Pellegrini mohol použiť na predvolebnú kampaň. „Som zvedavý na to, ako sa idú spájať s Dobrou voľbou a koľko peňazí pritieklo za posledný rok do Dobrej voľby a či to zverejnia. Nieže sa zrazu objaví, že Hlas má na kampaň milióny eur z Dobrej voľby. Kto ich daroval, kto konkrétne, ako prišli do Dobrej voľby. Pellegriniho rozprávke o tom, že si peniaze naškrabkali, fakt neverím,“ povedal tento týždeň v rozhovore pre Denník N Juraj Šeliga z Demokratov.

Dobrá voľba mala za výsledok 3,06 percenta z volieb 2020 v tomto volebnom období nárok na viac ako 1,9 milióna eur a strana ich mala dostať postupne do roku 2023. Z týchto peňazí strana žila do dneška, splatila pôžičku za kampaň. Výsledná suma je podľa prepočtov Denníka N o stotisíc eur nižšia.

Náhľad do účtovných závierok Dobrej voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Hlas

Peter Pellegrini

Tomáš Drucker

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie