Denník N

Do rozhodovania expertov o transrodových ľuďoch zasahovali politici. Prišla aj poslankyňa OĽaNO

Lucia Drábiková a Eduard Heger. Foto N - Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič
Lucia Drábiková a Eduard Heger. Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič

Aktualizované 30. apríla 11:02 o vyjadrenie Annamárie Cerovskej.
Premiér kritizoval politizáciu rozhodovania o tranzíciách. Poslankyňa OĽaNO Drábiková hovorí, že k rozhodovaniu ju prizval Heger. Úrad vlády to odmieta a tvrdí, že ju tam chcelo OĽaNO. Pozreli sme sa na to, ako rozhodovala odborná komisia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pri rozhodovaní odbornej komisie ministerstva zdravotníctva o transrodových ľuďoch  boli politické tlaky.

Na zasadnutie komisie odborníkov prišla vlani na jeseň aj poslankyňa OĽaNO Lucia Drábiková a jej asistentka a právnička Annamária Cerovská, ktorá v minulosti pôsobila ako hovorkyňa Národného pochodu za život. Cerovská hovorí, že bola k procesu prizvaná ako odborníčka na právo a nie ako politický sprievod Drábikovej.

Drábiková povedala Denníku N, že k rozhodovaniu ju prizval premiér Eduard Heger. Aj viacerí oslovení členovia komisie povedali, že tam bola na pozvanie premiéra.

Sám premiér pritom kritizoval, že sa téma tranzície politizuje. Po otázkach Denníka N úrad vlády odmietol, že by Heger k rozhodovaniu prizval Drábikovú, Cerovskú a ďalších. Tvrdí, že k spolupráci ich pozval vtedajší minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, a to na základe požiadavky hnutia OĽaNO. Heger bol v tom čase podpredsedom hnutia OĽaNO, odkiaľ v marci tohto roka odišiel a založil stranu Demokrati.

V apríli 2022 vydal vtedajší minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) usmernenie, podľa ktorého transrodoví ľudia pri zmene rodu v dokladoch nemusia podstúpiť operáciu. Lengvarský potom pozastavil účinnosť usmernenia a sľúbil, že začne opäť platiť po tom, čo odborná komisia pre štandardné postupy schváli medicínske štandardy pre transrodové osoby.

Už vtedy bol Lengvarský pod politickým tlakom, podľa informácií Denníka N chcela ministrovo rozhodnutie v tejto veci zablokovať koaličná rada.

Výsledkom práce komisie je dokument s názvom „Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom (F64.0),“ ktorý Lengvarský podpísal začiatkom marca tohto roka, krátko pred svojím odchodom z funkcie. Vtedy začalo opäť automaticky platiť aj odborné usmernenie z apríla minulého roka. Za schválenie štandardu bolo 12 členov odbornej komisie, proti bol len jeden a zvyšných 7 sa buď zdržalo, alebo nehlasovalo.

Od Lengvarského odchodu sa očakáva, ako o tejto otázke rozhodne premiér Eduard Heger, ktorý je aj zastupujúcim ministrom zdravotníctva.

Bližšie sme sa pozreli na to, ako funguje komisia pre štandardné postupy a ako vyzerali politické tlaky na jej rozhodovanie.

Prišla aj poslankyňa, ktorej prekážali čerti

Cerovská zdôrazňuje, že do komisie ju prizval Heger a nie OľaNO. Dodáva, že bola premiérom prizvaná ako odborníčka na právo. „Nefigurovala som teda ako politický sprievod p. poslankyne, ale z pozície nezávislého odborníka,“ vysvetľuje s tým, že do diskusie vstupovala z tejto pozície, rešpektujúc, že ide primárne o medicínsku záležitosť.

„Striktne sa ohradzujem voči akýmkoľvek osočovaniam z demónizovania transrodových osôb a voči spájaniu môjho mena s ostatnými členmi (komisie),“ dodala Cerovská.

Medicínske štandardy schválila odborná komisia, ktorá vznikla v roku 2017 a rokovala už o množstve iných štandardných postupov v zdravotníctve. Ten, kto prizval poslankyňu Drábikovú, zrejme porušil štatút tejto komisie, ktorý presne opisuje, kto smie byť na zasadnutiach.

Článok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

LGBTI+

OĽaNO

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie