Denník N

Bránili Azovstaľ, Rusi ich majú za teroristov. Ako dnes funguje kontroverzný pluk Azov

Noví regrúti pluku Azov počas výcviku. Foto - Alice Martinsová/Washington Post
Noví regrúti pluku Azov počas výcviku. Foto – Alice Martinsová/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Missy Ryanová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Pluk Azov, ktorý Ukrajinci oslavovali pre jeho húževnatosť počas ruského obliehania Mariupola, sa snaží pozbierať z ťažkých bojových strát, pretože by rád hral dôležitú rolu pri nasledujúcom veľkom ukrajinskom útoku.

Elitná jednotka dúfa, že naverbuje 6500 nových bojovníkov, ktorí jej poskytnú obnovenú bojovú silu. Vodcovia pluku sa zároveň snažia docieliť návrat vyše tisícky vojakov, ktorí sú stále v ruskom zajatí.

„Sme pripravení oslobodzovať územia,“ hovorí major Bohdan „Tavr“ Krotevyč, ktorý je dočasným veliteľom pluku. Na jeseň ho prepustili z ruského zajatia a teraz vedie snahu obnoviť Azov.

Ukrajinská vláda označila Azov, ktorý nedávno pohltil ďalšie zložky tamojšej národnej gardy, za jednu zo šiestich „útočných brigád“, ktoré sa môžu postaviť na čelo ukrajinského úsilia o dobytie Ruskom okupovaných území.

Po mesiacoch prevažne statických bojov bude jar pre Ukrajinu kľúčová. Chce dokázať, že je schopná proti Rusku obstáť a že si stále zaslúži podporu zahraničných spojencov, ktorí Ukrajincom dodali zbrane v hodnote miliárd dolárov.

Azov sa zároveň snaží prekonať kontroverzie okolo svojich krajne pravicových koreňov, ktoré viedli k zákazu prijímania západných zbraní. To by mohlo oslabiť jeho schopnosti.

„Hrdinovia našich čias“

Lídri pluku však tvrdia, že nových mužov na Azove nepriťahuje jeho niekdajšia ultranacionalistická ideológia, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie