Denník N

High 5ive: Navštíviť všetky mestá, kníhkupectvá či kostoly. Aký je váš projekt?

Jedno z navštívených kníhkupectiev v rámci projektu Bookstore Quest. Foto - Jacob Ready
Jedno z navštívených kníhkupectiev v rámci projektu Bookstore Quest. Foto – Jacob Ready

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Keď sa vám zdá život nudný alebo si ho chcete osviežiť, tu je tip. Vyskúšajte urobiť, navštíviť, vidieť či zažiť všetko z niečoho. Práve som narazil na príbeh chlapíka, ktorý chce vstúpiť do všetkých kníhkupectiev v New Yorku. Je na čísle 71 a návštevy pekne dokumentuje. Asi plán nikdy nenaplní, keďže stále vznikajú nové obchody.

Matt Green mal zase plán prejsť všetky ulice v New Yorku. Vznikol z toho aj film. Ale nechoďme tak ďaleko. Aj my sme písali o mladíkovi, ktorý odfotil všetkých vyše 4-tisíc kostolov na Slovensku. A kolega Ján Filip bol vo všetkých našich mestách. Je ich 141 a urobil pre ne aj web. A čo vy? Máte nejaký „all of X“ projekt? Napíšte.

Niektoré z newyorských kníhkupectiev, ktoré Jacob Ready navštívil v rámci svojho projektu Bookstore Quest

*

Vaše dieťa sa učí hrať na nejakom hudobnom nástroji, a keď dosiahne istý level, poviete si: čo keby sme založili rodinnú kapelu? Začnete spolu džemovať a možno z toho vylezie niečo zábavné na posedenie s priateľmi. Saxofonista Sam Gendel je náruživý kolaborátor a neušlo mu, že mladšia sestra jeho partnerky obstojne spieva.

Tak si to bez okolkov a zásadnejšej prípravy namierili do štúdia. Výsledkom je platňa Live a Little od dua Sam Gendel & Antonia Cytrynowicz. Druhá menovaná mala v čase nahrávania jedenásť rokov. Tá kombinácia ambientného džezu a infantilného hlásku ma najprv vystrašila. Ale teraz ju počúvam dookola. Dajte si.

*

Fotografi UteWerner Mahlerovci boli koncom 80. rokov vyslaní ešte z bývalej NDR do Lisabonu, aby zachytili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie