Denník N

Konrád Rigó z Aliancie: Ak bude Gyimesi na kandidátke Aliancie, celá platforma Most-Híd môže stranu opustiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Teraz tu už nejde o to, že sa to nepáči piatim až desiatim ľuďom, celá platforma odmieta to, čo chce SMK s Gyimesim reprezentovať, hovorí Konrád Rigó, predseda platformy Most-Híd strany Aliancia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predseda platformy SMK Aliancie József Berényi by dal Györgyovi Gyimesimu 150. miesto na kandidátke strany, platforma Most-Híd však ani naďalej s príchodom parlamentného poslanca nesúhlasí. Predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó si myslí, že ak SMK privedie Gyimesiho na kandidátku aj napriek ich vôli, môže to viesť k rozpadu strany.

Aliancia, ktorá sa v prieskumoch pohybuje okolo troch percent, sa skladá z troch platforiem: SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť. Kým SMK trvá na tom, aby sa k nim pridal aj György Gyimesi, ktorý nedávno opustil poslanecký klub OĽaNO, Most-Híd to odmieta.

Konrád Rigó dokonca zažaloval Gyimesiho za to, že ho vo februári označil za „chorého človeka“. Gyimesi sa mu za to neskôr ospravedlnil.

Strany, ktoré sa budú uchádzať o hlasy v predčasných voľbách 30. septembra, musia odovzdať svoje kandidátky do 2. júla. Konráda Rigóa sme sa pýtali, čo možno očakávať, ak sa im nepodarí dohodnúť sa v rámci Aliancie.

Stiahli ste už svoju žalobu na Györgya Gyimesiho?

Áno. Svoju žalobu som stiahol v ten deň, keď sa na tlačovej konferencii ospravedlnil a prečítal text, ktorý som naformuloval v žalobe. Mojím cieľom bolo, aby Gyimesi povedal, že spravil chybu a konal protizákonne.

Môže zmeniť čokoľvek na postoji platformy Most-Híd voči Gyimesimu fakt, že sa verejne ospravedlnil?

Nie. My sme sa od matovičovskej politiky, ktorú zastupuje aj György Gyimesi, nedištancovali preto, lebo Gyimesi o mne 9. februára hovoril škaredé veci, ale preto, lebo politika, ktorú vedie už tri roky, je o vytváraní napätia, o veľkých slovách bez skutkov a znemožňuje vykonávanie takej politiky, ktorú považujeme za dôležitú.

Výsledky dokážeme dosahovať iba s partnermi. To, čo robí on, je pravý opak. S každým okolo seba sa poháda – vezmime si len maďarských umelcov na Slovensku a ľudí v oblasti kultúry alebo iné skupiny. V menšinovej politike na Slovensku sa výsledky takto nedajú dosahovať. A podľa mňa ani inde.

Ako vnímate, že Gyimesi vystúpil z poslaneckého klubu OĽaNO?

SMK nás neinformovala o tom, že spolu rokujú, no vyzerá to tak, že dospeli k nejakej dohode, a György Gyimesi si asi pomyslel, že z jednej strany presedlá na druhú. O tom však nemôže byť ani reč, Aliancia sa nezhodla na tom, že sa na kandidátke strany môže objaviť György Gyimesi a spol.

Viete niečo o tom, v akom štádiu sú tieto rokovania? József Berényi v stredu pre Rádio Slovensko potvrdil, že Gyimesi môže dostať na kandidátke 150. miesto, no povedal, že niektoré otázky sú ešte otvorené. Prebieha o tom v strane nejaká komunikácia?

Minulý piatok zasadalo grémium, kde mala byť celá záležitosť uzavretá. SMK vtedy povedala prvý raz, že to myslí vážne, a Most-Híd zopakoval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie