Denník N

Tomáš Drucker: Hlas nie je Smer, Fico je extrém

Tomáš Drucker. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Drucker. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bol by som rád, keby témou volieb bolo zdravotníctvo, ale vidíme, že občania sa podľa toho nerozhodujú, hovorí predseda Dobrej voľby, ktorá sa zlučuje s Hlasom, Tomáš Drucker.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Teraz študujete v Anglicku, kde presne a čo?

Som na Univerzite London Business School, ktorá ponúka postgraduálne štúdiá. Väčšinou je to zamerané na manažment. Je to jedna z troch najlepších škôl na svete pre senior manažérov, aby si vzájomnou výmenou skúseností zvyšovali odbornosť. Je nás okolo 52 z celého sveta.

Ako ste sa tam dostali? 

Je to prestížny program, ale na tieto top univerzity sveta sa môžete hlásiť akokoľvek, vždy je vysoká selekcia. Master program v Anglicku trvá všeobecne jeden rok. Diskutoval som s ich zástupcami zhruba od roku 2018, páčilo sa mi to, ale nikdy som nenašiel odvahu odísť na jeden rok od rodiny. Fyzicky som preč a moja rodina je tu. Je to náročné rozhodnutie.

Väčšina ľudí, ktorí sú tam, sa aj presťahuje. 88 percent ľudí po tomto programe ostáva fungovať v Anglicku. Je to tiež jeden zo spôsobov, ako si vie Británia zabezpečiť najkvalitnejších ľudí v oblasti senior manažmentu. Ja som si v apríli minulý rok podal prihlášku a koncom mája som dostal vyrozumenie, že ma prijímajú. Z Európy sme tam iba dvaja.

A ten druhý je kto?

Je tam kolegyňa z Talianska, ktorá je spolumajiteľkou jednej veľkej firmy.

Prečo ste to chceli absolvovať? 

Mal som dva dôvody. Po prvé, keď má človek 44 – 45 rokov, tak má pocit, že osprostieva. Chcel som ešte niečo pre seba urobiť, posunúť sa z hľadiska vzdelania. Študoval som aplikovanú informatiku na Slovenskej technickej univerzite, ale nikdy som v tej oblasti nepôsobil. Ale určite mi to dalo veľa, keďže to bolo o matematike, a to sa aplikuje v premýšľaní. Neskôr som robil právo a ani v tom som nepôsobil, ale je to všeobecná znalosť.

Mal som pocit, že ak chcem niečo iné ako politiku, tak toto je najlepšia cesta, ako urobiť zmenu. To bol aj druhý dôvod, že ak nie politika, tak môžem pôsobiť tu v nejakých lokálnych, národných alebo nadnárodných štruktúrach. Ale zdalo sa mi, že by som si predtým mal zvýšiť svoje vzdelanie.

A kde to chcete zužitkovať, vo verejnom živote alebo v biznise? 

S tým sa človek musí vyrovnať sám a ja sa to veľakrát sám seba pýtam. Nechcem pôsobiť arogantne, ale nemám pocit dlhu vo vzťahu k tejto spoločnosti. Myslím si, že som sa snažil aj ako minister zdravotníctva, aj na pošte a mám za sebou výsledky. Na druhej strane, tie príležitosti a výzvy, ktorým svet čelí, sú také obrovské, že to tu možno nebolo od druhej svetovej vojny.

Svet sa mení v dôsledku geopolitiky, ale aj v dôsledku klimatických zmien, ktoré sa urýchlili. Máte tu umelú inteligenciu, ktorá bude mať obrovský dosah na to, ako bude fungovať pracovný trh a jednotlivé profesie. Pôvodne som bol nastavený inak, ale koncom januára sa mi ohlásil Peter Pellegrini a dnes sme mali tlačovú konferenciu o spájaní.

Už ste boli nastavený na ten biznis? 

Áno.

Ako z Anglicka vyzerá Slovensko?

Som tam cudzinec, od rána do večera sa venujem škole, ich denný život ide mimo mňa a žijem skôr spoločenskými udalosťami Slovenska. Nechcel by som porovnávať, čo je horšie alebo lepšie, lebo to neviem. Ale to, čo viem porovnávať, je verejná debata na niektoré témy, ktorá na Slovensku nie je alebo je veľmi slabučká, hlavne čo sa týka politiky, oblasti vzdelania a inovácií. Už aj v Českej republike a v Poľsku sa pozerajú dopredu, neobzerajú sa. Tieto debaty tu úplne absentujú a venujeme sa riešeniam ani nie samých seba, teda Slováci Slovákov a ani nie nejakého iného národa, ale skôr už len riešime dvoch – troch ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Hlas

Tomáš Drucker

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie