Denník N

Škriniar nie je zradca. Na vine je skôr povesť klubu, ktorý si vybral

Foto – TASR/AP. Grafika N – P.K.
Foto – TASR/AP. Grafika N – P.K.

Štvrtá časť seriálu o Milanovi Škriniarovi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Športový komentár.

Keď som sa v Miláne rozprával s elitným novinárom, ktorý sa venuje Interu Miláno takmer 20 rokov, spýtal som sa ho, ako vníma rozhodnutie Milana Škriniara nepredĺžiť zmluvu s klubom, ktorému bol verný šesť rokov a ktorý viedol aj z pozície kapitána. Andrea Ramazzotti už v polovici otázky krútil hlavou a zamračil sa.

„Nikdy nepoviem, že je zradca,“ odpovedal. Ubezpečil som ho, že nič také som ani nechcel počuť. Napriek tomu mi to potvrdilo naratív, ktorý sa mesiace budoval okolo slovenského reprezentanta.

Naratív, ktorý postavil Škriniara najprv do pozície, že je v jednom klube dlho a musí ostať, a keď neostane, tak to znamená, že je zradca, že je poháňaný vidinou peňazí. Bol zbavený slobodného rozhodnutia, na ktoré budú fanúšikovia nahliadať objektívne. Buď to alebo to.

Akoby zmena znamenala zradu a akoby peniaze odrazu neboli pre nikoho motiváciou.

Neprijmite ponuku na lepší plat. Buďte verní

Mnohí si však neuvedomujú, že futbalista je zamestnanie. Samozrejme, je o čosi iné ako predavač v obchode alebo trebárs manažér v korporácii. Aspoň v očiach verejnosti. Také peniaze za to, že kope do lopty? Ts!

Stále je to však rovnaký človek, s tým manažérom v korporácii chodil do školy, alebo je to jeho priateľ. Len si vybral iné zamestnanie, za peniaze však musí rovnako tvrdo makať.

A keď manažér vymení jednu korporáciu za druhú, dočká sa obvinenia, že je zradca? Že ide len za peniazmi? Škriniar ako futbalista (a verejne známa osobnosť) musí zniesť istú dávku zásahu do súkromia, ale poviete to tomu manažérovi aspoň v tichosti, osobne? Pravdepodobne nie. Pravdepodobne by ste ani vy neodmietli pracovnú príležitosť, ktorá by vám priniesla trebárs trojnásobný plat a mnoho ďalších výhod.

A presne tak nie je zradca ani Škriniar, pretože v tomto príklade on pri rôznych ponukách, ktoré dennodenne dostáva, robí dennodenne rozhodnutia kľúčové nielen preňho, ale aj pre jeho najbližších, pre rodinu. Ako mi povedal aj expert na Inter, ktorý ho sleduje od konca 80. rokov, Nima Tavallaey Roodsari, Škriniar robil všetko, aby mohol ostať.

Inter ho chcel predať, Inter hľadal iného stopéra namiesto neho. A keď to nevyšlo, spanikáril. Škriniar sa potom rozhodol takto. Rozhodol sa, že prijme lepšiu ponuku, ponuku na vrchole kariéry, ktorá už nemusela prísť nikdy potom.

V Taliansku sú na toto fanúšikovia citlivejší, aj preto si ich Škriniar osobne musel udobriť. Hráči, ktorí po dlhých rokoch opustili svoje kluby, píšu listy a publikujú ich v novinách, aby sa ospravedlnili priaznivcom, že zlyhali, že nie sú takí dokonalí ako Javier Zanetti, ktorý celú kariéru reprezentoval Inter Miláno, alebo taký Francesco Totti, ktorý nikdy neopustil svoj materský AS Rím.

V Taliansku je futbal božstvo, a keď Škriniar prijal ponuku PSG a odmietol Inter, akoby do celého sveta povedal – idem do lepšieho klubu, na tomto mi už nezáleží. PSG je lepší klub ako Inter. A fanúšikovia mali chuť povedať: Tak to si vyprosím!

Problémom je koncový tím

Problém však leží kdesi inde, a to v koncovom tíme. Paríž Saint-Germain si počas obdobia vládnutia katarského kapitálu prezentovanom prezidentom klubu Násirom Al-Chelajfím od roku 2011 vytvoril povesť nesympatického, umelého klubu postaveného na silnom marketingu. Buffon, Ramos, Neymar, Messi, Ibrahimović.

Pozlátka bez reálnych výsledkov. Mnohokrát na smiech, keď vyhráva svoju súťaž, ale v Lige majstrov nemá šancu. Keď zhltne svetových trénerov a potom ich vyhodí. Unai Emery, Mauricio Pochettino či Thomas Tuchel by vám povedali svoje.

A práve toto dráždi aj na Slovensku. Slovák si vybral peniaze pred vernosťou? Neexistuje. Veď predsa to nie je cnosť. Rozhodovať sa na základe peňazí. To je hanba.

Avšak minulý rok PSG odštartoval reštart športového projektu a začal robiť sympatické kroky. Predal niekoľko hviezdnych hráčov, namiesto nich prišli mladší, mnohokrát s francúzskym pôvodom.

Na lavičku prišiel francúzsky sympaťák Christophe Galtier. Legendárny skaut, ktorý objavil Kyliana Mbappého, Luis Campos nahradil megalomanského športového riaditeľa Leonarda. A aj keď sa klubu v tejto sezóne nedarí tak, ako by si vedenie predstavovalo, v reštarte chce pokračovať aj toto leto. A Milan Škriniar sa stane jedným z jeho základných kameňov, kľúčovým hráčom.

Slovenský reprezentant je na vrchole kariéry, má 28 rokov, roky pôsobil v elitnom tíme, stal sa jeho kapitánom. Vo futbalovom svete patrí k najpokornejším a najsympatickejším hráčom, ťažko ho nájsť podráždeného či drzého k novinárom. Do reprezentácie príde vždy a vždy aj odovzdá maximum.

Milan Škriniar nie je zradca, niektorí však zabudli, že byť futbalistom je práca. A Slovák tak urobil profesijné rozhodnutie. Profesijné rozhodnutie, vďaka ktorému možno bude hrať s Messim, s Mbappém, s Neymarom, vedľa Ramosa či Marquinhosa. A keď bude mať šťastie, bude ho trénovať Zinedine Zidane.

Ale to predbiehame. Leto je ešte ďaleko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

Ligue 1

Milan Škriniar

Serie A

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie