Denník N

Neapol sa po 33 rokoch stal majstrom. Šéf klubu hovorí o víťazstve čestnosti

Tréner Luciano Spalletti oslavuje. Foto - TASR/AP
Tréner Luciano Spalletti oslavuje. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovensko má znova víťaza Serie A. Pred dvoma rokmi vyhral taliansku ligu stopér Milan Škriniar s milánskym Interom, teraz sa to podarilo Stanislavovi Lobotkovi v drese SSC Neapol. Neapol získal svoj prvý majstrovský titul – tzv. „scudetto“ – od éry Diega Maradonu. Vtedy sa stal majstrom dvakrát: v roku 1987 a 1990.

Neapol sa na oslavy titulu chystal niekoľko týždňov, ale tréner Luciano Spalletti svojich hráčov verejne vyzýval, aby sa netešili dopredu.

„Scudetto“ mohli získať už v nedeľu, ale to by museli doma zvíťaziť nad Salernitanou, tímom, ktorý strávil sezónu bojom o záchranu. Po góle Mathiasa Oliveru aj naozaj vyhrával, ale v 84. minúte Boulaye Dia vyrovnal na 1:1 a Neapolu oslavy pred vlastnými fanúšikmi pokazil.

Vyšlo mu to až o štyri dni neskôr. Vo štvrtok večer nastúpil na ihrisku Udinese a tentoraz prehrával po presnom zásahu Sandiho Lovrica. Nigérijský útočník Neapola Victor Osimhen však po polčasovej prestávke skóroval. Remíza mu už tentoraz stačila a Neapol sa znovu stal majstrom.

Tisíce fanúšikov cestovali s tímom do Udine, mesta na severe Talianska, ktoré je od Neapola vzdialené 774 kilometrov.  V Neapole začali ohňostroje a ľudia zaplnili ulice, oslavovali aj na štadióne pomenovanom podľa zosnulého Diega Maradonu. Tisíce z nich prišli na tribúny v Neapole a sledovali zápas s Udinese cez veľkoplošné obrazovky.

V priebehu polroka sa stali šampiónmi dva Maradonove niekdajšie tímy: okrem Neapola získala titul aj Argentína, ktorá je svetovým šampiónom.

Aj Liga majstrov

Neapol však bol cez leto veľkým outsiderom. Z tímu odišlo viacero opôr a nahradili ich väčšinou hráči, ktorí neboli považovaní za veľké hviezdy. Ukázalo sa to však ako skvelý strategický ťah. Podľa novín La Gazzetta dello Sport sa Neapolu podarilo vytvoriť „udržateľné majstrovské dielo“.

Znamenalo to v podstate to, čo vyhlásil šéf klubu Aurelio De Laurentiis. O víťazstve Neapola rozprával ako o „titule čestnosti“, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Serie A

Stanislav Lobotka

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie