Denník N

Čo sa naši politici naučili od Donalda Trumpa

Foto - N
Foto – N

V zahraničí klamstvá o sfalšovaných voľbách viedli k obetiam na živote, Republika a Smer už konšpirujú v rovnakom duchu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenská polícia v nedávno publikovanej správe varovala, že jedným z hlavných hoaxov tohto roka budú tvrdenia o sfalšovaných voľbách. V tom čase už strana Republika rozbiehala kampaň, v ktorej vyzýva k paralelnému spočítavaniu hlasov počas septembrových predčasných volieb.

„Títo gauneri sú schopní všetkého,“ vyhlásil poslanec a podpredseda Republiky Milan Mazurek o vládnych politikoch. Bez akýchkoľvek dôkazov varoval, že voľby môžu sfalšovať.

Aj podľa predsedu Smeru Roberta Fica je riziko falšovania volieb „eminentné“. Predstavitelia preferenčne najsilnejšej strany naznačujú možné manipulácie nielen zo strany politikov, ale aj od technologickej spoločnosti Eset, o ktorej podpredseda Smeru Ladislav Kamenický v diskusnej televíznej relácii Na hrane televízie Joj vyhlásil, že spočítava volebné výsledky a dostáva ich do svojho systému. Nie je to tak – Štatistický úrad Slovenskej republiky nepoužíva žiadny softvér, systém či bezpečnostný produkt tejto spoločnosti.

voľby
Ako sa volí na Slovensku. Foto – TASR

Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že spochybňovanie integrity volieb podkopáva dôveru v demokraciu a môže viesť aj ku krvavým udalostiam. Najvýraznejším prípadom z posledných rokov je snaha o násilné obsadenie amerického kongresu zo 6. januára 2021, ktorá si vyžiadala deväť obetí.

Útok na Kapitol bol vyústením rokov konšpirácií Donalda Trumpa, ktorého podporovatelia uverili, že Joe Biden nebol legitímne zvoleným prezidentom.

Začiatkom tohto roka sa podobný scenár zopakoval v Brazílii, kde priaznivci Jaira Bolsonara vtrhli do budovy kongresu a žiadali zosadenie prezidenta Lulu.

Či uznám porážku? Nechajte sa prekvapiť

Keď podporovatelia Donalda Trumpa zaútočili na Kapitol, mnohí komentátori boli šokovaní, ale nie prekvapení. Bývalý americký prezident odmietol uznať porážku a víťazstvo Joea Bidena, svojich fanúšikov vyzýval zvrátiť výsledky volieb. Keď po jeho mítingu vo Washingtone zaútočili na Kapitol, na niekoľko hodín sa odmlčal a nezastavil ich v násilnostiach. V priamom prenose ich vysielali všetky spravodajské televízie.

Jeho klamstvá o voľbách majú pôvod už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Hoaxy a propaganda

Republika

Smer

Voľby 2023

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie