Denník N

Po koncerte zakázali v košickom dóme rockovú hudbu, je vraj znesvätený

Omega v košickom chráme. Foto - Facebook Omega Oratórium/ Benkő Laci
Omega v košickom chráme. Foto – Facebook Omega Oratórium/ Benkő Laci

Októbrový koncert maďarskej rockovej kapely Omega v Dóme sv. Alžbety spôsobil, že v chráme dostane priestor už len vážna alebo sakrálna hudba.

Na jednej strane úspech a obrovský záujem ľudí, na druhej obvinenia z okultizmu, nemravnosti a zo znesvätenia posvätného miesta. Koncert maďarskej skupiny Omega ešte aj dva mesiace po tom, ako dozneli posledné tóny programu s názvom Omega Oratórium, vyvoláva vášne medzi niektorými veriacimi. Výsledkom je, že košický arcibiskup Bernard Bober vydal novú smernicu, podľa ktorej rockové koncerty v Dóme sv. Alžbety viac nebudú.

Lavínu udalostí spustil list rozhorčeného veriaceho adresovaný farárovi Mariánovi Čižmárovi zo Stakčína. Duchovný vo svojej odpovedi napísal, že „ako kňaz i ako historik musím prehlásiť: košický Dóm sv. Alžbety v dejinách postihli mnohé a vážne kataklizmy, či to boli požiare, záplava vodou, zemetrasenie. No tento chrám nikdy vo svojich dejinách nebol tak znesvätený ako štvrtkovým rockovým koncertom. Neviem, kto k takémuto znesväteniu dal súhlas. Iste raz to bude musieť zdôvodniť pred Večným Sudcom, nielen za znesvätenie Božieho domu, ale aj za pohoršenie, ktoré bolo spôsobené mnohým veriacim“.

Arcibiskupovi je ľúto

Pridal sa aj košický arcibiskup Bernard Bober, ktorý vyhlásil, že aj jemu osobne je „veľmi ľúto, že sa takýto koncert v našej katedrále uskutočnil. Preto som sa rozhodol, že podmienky pre povolenie kultúrnych podujatí v sakrálnych priestoroch sa sprísnia“.

Podľa hovorcu arcibiskupského úradu Jaroslava Fabiána tak v budúcnosti v kostoloch arcidiecézy dostane priestor už len vážna alebo sakrálna hudba, či náboženské folklórne motívy. „Kostol je na prvom mieste určený k bohoslužbe, k modlitbe a k tichu,“ píše sa vo vyhlásení.

Video: Takto vyzeral program Omega Oratórium v Košiciach

„Nerozumiem tomu. Pre nás bol košický koncert jednou z najväčších udalostí uplynulého roka, podobne ako vystúpenie v moskovskom katedrálnom Chráme Krista Spasiteľa v júni 2015,“ povedal pre denník Új Szó frontman kapely Omega János Kóbor. Jediným negatívom podľa neho mohlo byť, že sa na koncert nedostali všetci záujemcovia. Predpredaj vstupeniek museli organizátori zastaviť už mesiac pred jeho konaním. Napriek tomu sa v deň koncertu tvoril pred Dómom sv. Alžbety niekoľko desiatok metrov dlhý rad fanúšikov dúfajúcich, že sa im na poslednú chvíľu predsa len podarí dostať dnu.

Biblické témy a dohoda

„Nechápem, komu alebo čomu to slúži,“ hovorí spoluorganizátorka koncertu Adrienne Töröková. Všade sa im podľa nej dostalo uznania, po koncerte v Moskve dokonca spevák János Kóbor dostal vyznamenanie Rad Veľkého kríža za ochranu tradičných kresťanských hodnôt. „Dokonca aj v Košiciach sa prítomný duchovný Zoltán Pásztor vyjadril o koncerte veľmi pochvalne,“ konštatuje organizátorka. Agentúra navyše podľa nej splnila všetky prísne podmienky arcibiskupského úradu. Na povolenie podľa nej čakali niekoľko mesiacov, cenu za prenájom uhradili. Okrem iného poslali na schválenie cirkvi aj všetky preklady textov piesní, ktoré mali počas koncertu zaznieť.

„V katedrále bolo asi 1200 ľudí. Vedeli sme pritom, že kostol ich dokáže pojať aj dvetisíc, ale nechceli sme nič riskovať,“ povedala Töröková z agentúry elókoncert z Dunajskej Stredy. „Tento program je zostavený špeciálne pre uvedenie v sakrálnych priestoroch. Texty obsahujú odkazy na biblické témy. Vystupujú s ním od roku 2013 v Maďarsku, Rumunsku, Nemecku, ale aj v Rusku a nikde sa im nedostalo takej odozvy ako v Košiciach,“ hovorí sklamaná Adrienne Töröková. „Je síce pravda, že až doteraz to boli najmä kostoly reformovanej cirkvi, a aj preto členovia skupiny, ktorí sa sami hlásia k rímskokatolíckej cirkvi, považovali vystúpenie v Košiciach za prelomové,“ dodala.

dom sv alzbety
Dóm svätej Alžbety v Košiciach. Foto – TASR
Koncert v Dóme. Foto – Facebook Omega Oratórium/ Benkő Laci

Frontman: Veď aj pápež má rád hudbu

„Dokážem pochopiť, že u mnohých ľudí to vyvoláva zvláštne pocity, pretože kostol nie je primárne miestom rockových koncertov. Mám však pocit, že rockovú hudbu s jej viac ako šesťdesiatročnou minulosťou dnes už nemožno považovať za celkom bezvýznamnú záležitosť, pretože v uplynulom polstoročí sa stala jednou z najdôležitejších umeleckých disciplín vplývajúcich na ľudskú dušu a city. A nie je cudzia ani sakrálnemu prostrediu, veď kostol nie je len miestom modlitieb, rozjímania či smútku. Katolícka cirkev však ešte vždy zastáva k týmto veciam pomerne konzervatívny postoj, a to aj napriek tomu, že pápež František v prvý týždeň adventu vydal pop-rockový album (Pope Francis: Wake Up!),“ konštatuje János Kóbor.

Kritika nespokojných veriacich sa v súvislosti s koncertom zamerala aj na starostu mestskej časti Košice-Staré Mesto Ľubomíra Gregu. Podľa nich mal byť za jeho usporiadaním práve on a cirkev mala súhlasiť preto, že mestská časť v minulosti poskytla peniaze na obnovu Dómu. „Toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Naša mestská časť s organizáciou koncertu nič nemala,“ povedal pred Denník N starosta.

Odmietol aj kritiku a obvinenia zo znesväcovania. „Na koncerte som sa osobne zúčastnil a nezaznelo tam nič poburujúce. Aj ľudia sa správali kultivovane,“ hovorí Grega.

Frontman Omegy János Kóbor v Košiciach. Foto – Facebook Omega Oratórium/ Benkő Laci

Pokračujú v Rimavskej Sobote

Najbližšie by sa vystúpenie skupiny Omega s programom Oratórium malo na Slovensku konať 14. mája 2016 v Kostole reformovanej cirkvi v Rimavskej Sobote.

Tamojší duchovný Sándor Molnár nám povedal, že sú s organizátormi dohodnutí, zostáva ešte podpísať príslušnú zmluvu. „Malo by sa tak stať v priebehu januára tohto roku,“ spresnil.

Duchovný dodal, že po prvý raz ich organizátori s touto myšlienkou oslovili ešte pred dvomi alebo tromi rokmi. Farnosť im vtedy predostrela pomerne prísne podmienky, s ktorými najprv nesúhlasili, nakoniec ich však akceptovali. Podľa Molnára tak nič nestojí v ceste tomu, aby sa koncert v ich kostole nakoniec uskutočnil. Lístky sú už v predpredaji.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie