Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Slovensko starne v bolestiach  

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

keď som sa pred viac ako sedemnástimi rokmi presťahovala do Izraela, v dobrom ma zarazila vitalita miestnych seniorov a senioriek aj množstvo ľudí v naozaj vysokom veku. Pripisovala som to podnebiu, stredomorskej strave, možno aj historicky vypestovanej väčšej psychickej odolnosti.

To sú iste dôvody, ale svoju úlohu zohráva aj izraelský zdravotný systém a jeho bazírovanie na prevencii, pomerne vysoká úroveň geriatrie či kvalita opatrovateľských služieb, ale aj všeobecne vyššia úcta k seniorom a seniorkám.

Rozhodne to neznamená, že všetko funguje perfektne – stačí sa pozrieť na to, koľko preživších šoa či nízkopríjmových seniorov a senioriek je odkázaných na charitu, ale v porovnaní so Slovenskom je to stále iná liga.

Aj na Slovensku pribúdajú ľudia nad 80 či dokonca nad 90 rokov, lenže mnohí prežívajú posledné roky svojho života v bolestiach a v diskomforte, ktorý by bol pri lepšie fungujúcom systéme ľahšie zvládnuteľný.

Aj o tom píšem v dnešnom diele. Prečítať si môžete aj o memoároch novinárky, ktorá pubertu strávila na psychiatrii, o tom, aké nevhodné otázky dostávajú športovkyne, a v seriálovom tipe píšem o ďalšom seriáli z prostredia ultraortodoxných židov.


Téma týždňa: Slovensko starne a málokoho to zaujíma 

Za posledných dvadsať rokov na Slovensku citeľne vzrástol počet ľudí nad 65 rokov. V roku 2001 tvorili 11 percent obyvateľstva, dnes 17 percent. Zvyšuje sa aj index starnutia, teda pomer medzi ľuďmi v poproduktívnom a predproduktívnom veku. Jednoducho, Slovensko starne.

To, že sa ľudia dožívajú vyššieho veku, je spôsobené pokrokom v medicíne, tým, že aspoň časť obyvateľstva si volí zdravší životný štýl, ale aj tým, že Slovensko je bezpečná krajina bez vojen a prírodných katastrof.

Otázkou však je, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Tipy na filmy a seriály

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie