Denník N

Týždeň v zdraví: Viete, že dotyk milovanej osoby dokáže zmierniť bolesť? Môže stres spôsobiť bolesť chrbta? Aké benefity má silový tréning?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • že dotyk milovanej osoby dokáže zmierniť bolesť;
  • či môže stres spôsobiť bolesti chrbta;
  • aké benefity má silový tréning.

Dotyk milovanej osoby dokáže zmierniť bolesť 

Tento text nebude o „magickom liečiteľstve“ ani o nadpozemských liečiteľských schopnostiach biblických postáv. Budeme písať o nevšednej, výnimočnej, čarovnej a pre mnohých naozaj zázračnej moci láskavého ľudského dotyku. Každý, kto s radosťou píše o tom, čo vedci objavili, potvrdili a často aj vyvrátili, raz za čas doslova žasne. Toto je ten prípad, skúste žasnúť s nami.

Unikátny výskum vedeckého tímu izraelskej University of Haifa, publikovaný v roku 2017, skúmal úlohu dotyku pri regulácii fyziologického spojenia medzi partnermi počas empatie voči bolesti. Napísané inak: vedci sa rozhodli opísať, či a akým spôsobom dokáže obyčajný láskavý ľudský dotyk zmierniť bolesť milovanej osoby.

Pri tvorbe hypotéz vychádzali z predchádzajúceho výskumu, ktorý ukázal, že fyziologická interpersonálna synchronizácia môže byť nielen základom synchrónie správania, ale má pre ľudí aj dôležitý evolučný význam. Tendencia koordinovať svoje činy a vedome či nevedome napodobňovať postoje, prejavy a činy iných sa u nás rozvíja v ranom veku a je rozhodujúca pre sociálnu komunikáciu.

Výskum sa v ostatných rokoch zameral aj na fyziologické mechanizmy, ktoré sú základom sociálnej synchronizácie. Ľudia vykonávajúci rovnaké rituály alebo sledujúci film majú koordinovaný srdcový rytmus, podobne sú zladené srdcové rytmy a aj dýchanie pri zborovom speve. Dokonca už len prítomnosť milovaného partnera môže byť spúšťačom synchronizácie srdcovej frekvencie. Podmienky uľahčujúce synchronizáciu však boli nejasné.

Izraelskí vedci sa zamerali na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie