Denník N

Keto- a paleodiéta neprospievajú srdcu. Ľudia majú až fóbiu zo sacharidov, tvrdí vedkyňa

Foto - Sam Moghadam Khamseh/Unsplash
Foto – Sam Moghadam Khamseh/Unsplash

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Anahad O’Connor, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Ketogénne a paleodiéty sú možno trendy, ale vášmu srdcu neprinášajú žiadne benefity.

Taký je záver správy Americkej asociácie pre srdce, ktorá analyzovala viaceré z najpopulárnejších diét a zoradila ich podľa toho, ktoré sú pre srdce najlepšie a ktoré najhoršie.

Autori tvrdia, že jedným z cieľov ich správy bolo zabrániť rozšíreným dezinformáciám o výžive, ktoré propagujú knihy o diétach, blogy či ľudia na TikToku, Instagrame alebo Twitteri. Na sociálnych sieťach sú príspevky propagujúce keto- a paleodiéty v posledných rokoch čoraz populárnejšie.

Množstvo dezinformácií, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, dosiahlo „kritickú úroveň“, hovorí Christopher D. Gardner, riaditeľ nutričných štúdií v Stanfordovom výskumnom centre pre prevenciu a predseda výboru, ktorý publikoval spomenutú správu.

„Verejnosť aj mnohí zdravotníci sú zrejme zmätení v súvislosti s vplyvom stravovania na zdravie srdca, a to právom,“ hovorí. „Mnohí zrejme nemajú dostatočný prehľad a čas na to, aby si vyhodnotili dôležité vlastnosti rôznych diét.“

Správu, ktorú publikoval časopis Circulation, vypracoval tím nutričných vedcov, kardiológov, dietológov a iných odborníkov na zdravie, ktorí analyzovali rôznorodé stravovacie návyky.

Diéty boli hodnotené tak, aby sa určilo, do akej miery sú v súlade s usmerneniami pre zdravé stravovanie srdca, ktoré sú založené na desaťročiach randomizovaných štúdií, epidemiologického výskumu a ďalších materiálov. Správa tiež zohľadnila napríklad to, či diéty umožňujú flexibilitu, aby si ich ľudia mohli prispôsobiť na základe svojich kultúrnych a osobných preferencií a rozpočtových obmedzení.

Smernice asociácie zahŕňajú rady jesť širokú škálu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie