Denník N

Odkaz povstania vo varšavskom gete

Foto – Wikipedia
Foto – Wikipedia

Geto zrovnali so zemou a jeho obyvateľov buď na mieste zavraždili, alebo deportovali na smrť. Povstaleckí bojovníci však morálne zvíťazili.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Povstanie vo varšavskom gete, ktoré sa odohrávalo pred osemdesiatimi rokmi, bolo jednou z najpozoruhodnejších a zároveň najtragickejších udalostí svojho druhu v čase druhej svetovej vojny. Nie pre svoj vojenský význam, ktorý bol v rámci ozbrojeného zápasu miliónových armád nepodstatný, ale pre svoj nadčasový morálny rozmer. Zúfalý a hrdinský odpor nedostatočne vyzbrojených účastníkov bol dopredu odsúdený na vojenský neúspech, čo si od začiatku jeho bojovníci sami uvedomovali. Napriek tomu malo povstanie už vo svojej dobe inšpirujúci, mobilizujúci význam a najmä morálny rozmer. Nebolo prvým ani posledným podobným javom v dejinách. Jeho význam rezonuje vo viacerých rovinách historického vedomia európskej spoločnosti a jeho odkaz je aktuálny aj v súčasnosti. Každé porovnávanie historických javov hrozí zjednodušením, lebo jednotlivé udalosti sa odohrávali v inej dobe a v inej krajine. Mali odlišné príčiny a prebiehali v rozdielnej vojenskej, politickej a spoločenskej situácii. Napriek tomu je ich komparácia potrebná, inšpirujúca a vari aj poučná.

Povstanie vo varšavskom gete vypuklo 19. apríla 1943 a trvalo takmer mesiac. Jeho bezprostredným podnetom bolo zabrániť nacistom likvidovať geto a deportovať jeho väzňov do vyhladzovacích táborov. Do ozbrojeného boja sa zapojilo okolo 1700 mužov a žien. Až na ojedinelé výnimky všetci padli. Povstalci získali zbrane od poľských odbojových síl alebo si ich sami vyrábali – najmä ručné granáty a zápalné fľaše. Nemohli sa spoliehať na žiadnu pomoc zo zahraničia. Veď na jar 1943 bol východný front vzdialený od Varšavy tisíce kilometrov a západný front v Európe ešte neexistoval. Napriek tomu sa povstalci mesiac bránili obrovskej živej i materiálnej presile nemeckých okupantov, ktorí v bojoch stratili nielen desiatky vojakov, ale aj arogantnú istotu, že bez problémov kontrolujú geto a jeho väzňov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

História

Komentáre

Teraz najčítanejšie