Denník N

Sanitky zo Slovenska už zachraňujú životy na Ukrajine, džíp sa zíde pri veľkej ofenzíve

Filmár Pavol Pekarčík lepí nálepku na jednu z darovaných sanitiek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Filmár Pavol Pekarčík lepí nálepku na jednu z darovaných sanitiek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako skupina fotoreportérov a dokumentaristov doviezla k vojnovému frontu sedem sanitiek a dva džípy, na ktoré sa vyzbierali ľudia zo Slovenska.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď sme neďaleko bojovej línie za Kramatorskom odovzdávali sanitky pre zranených ukrajinských vojakov, bola to emocionálne silná situácia. Partia slovenských fotoreportérov, dokumentaristov a reportérov prešla z Bratislavy na toto miesto 2008 kilometrov, aby ich odovzdala ukrajinským medikom.

Dojatie bolo cítiť na oboch stranách.

Na Slovensku sa v zbierke vyzbieralo 1922 ľudí dovedna na sedem sanitiek a dva džípy. Dojatí medici a velitelia s unaveným úsmevom na tvári postupne preberali kľúče nazeleno zafarbených sanitiek. Tešili sa, že majú v čom voziť ranených, zároveň sa však už s nimi ponáhľali na svoje základne.

Video: Cesta slovenských sanitiek na Ukrajinu, autor – Juraj Mravec

S každým sme prehodili pár viet, do sanitiek pridali generátory od slávneho ukrajinského fotografa Alexandra Čekmeneva a niekoľko škrtidiel, ktorých nikdy nie je dosť, a rýchlo sa rozlúčili. Vydýchli sme si, čakali nás už len ďalšie stovky kilometrov domov.

Základné informácie o zbierke cez Donio

  • Vyzbieralo sa 107 927 eur.
  • Do zbierky sa zapojilo 1922 darcov.
  • Priemerná výška jedného daru bola 56 eur.
  • Najvyšší dar bol 30 000 eur.
  • Zbierka trvala 15 dní.
  • Kúpilo sa: sedem sanitiek, dve terénne vozidlá, zdravotnícky materiál, defibrilátory.

V tej chvíli už bolo jasné, že zbierka na sanitky premávajúce na najhorúcejšom ukrajinskom fronte dopadla dobre a Slovensko si vďaka stovkám darcov spravilo medzi ukrajinskými vojakmi v tejto časti frontu dobré meno. Ešte v ten deň Serhij z námornej pechoty poslal video so správou, že sanitka už odviezla prvého zraneného.

Známy bojovník Mamuka z gruzínskej légie sa zasa v Kyjive pripravoval na protiofenzívu už aj s darovaným džípom.

Ako pomôcť hrdinom z Bachmutu

Netušili sme, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie