Denník N

Útvar hodnoty za peniaze potrebuje aktualizovať zadanie

Buď budeme šetriť, alebo znižovať regionálne rozdiely. Oboje naraz sa nedá.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja

Keď pred siedmimi rokmi vznikol Útvar hodnoty za peniaze, bola to dobrá správa. V tom čase totiž panovali vážne a dôvodné pochybnosti o tom, ako štátne investície prebiehajú, ako sa o nich rozhoduje a aká je doslova ich hodnota za vynaložené peniaze. Politické zadanie bolo počítať, zvažovať efektivitu a hlavne šetriť.

Svet sa medzitým pohol a za tých sedem rokov môžeme vidieť všetko dobré, ale aj to menej dobré. Rozumiem, že časti odbornej verejnosti sa do debaty o ÚHP veľmi nechce, pretože to vnímajú ako útok na funkčnú inštitúciu. Je však absurdné, keď sa debata posúva do roviny boja dobra a zla, kde je ÚHP nekritizovateľný, a každý, kto má výhradu – teda väčšinou politici a výkonní úradníci, ktorí s ním musia pracovať a vidia reálne dosahy, je Voldemortova armáda, čo chce len skazu a rozvrat.

ÚHP v mnohom svoj účel plní a naozaj je často schopný strážiť hospodárnosť tej-ktorej štátnej investície. Problém však nastáva, keď sa mantra šetrenia stretne s cieľom znižovať regionálne rozdiely. Znižovanie regionálnych rozdielov totiž znamená, že do rovnice o šetrnosti treba pripočítať aj zvýšený náklad na znižovanie rozdielov. To je ich pointa a inherentná vlastnosť. Je to princíp takzvanej kohézie, ktorou sa oháňajú všetky národné aj nadnárodné inštitúcie, a za jej nedostatok Slovensko pravidelne kritizuje aj Európska komisia. Na Slovensku sa totiž regionálne rozdiely nezmenšujú, ale, naopak, zväčšujú.

Špirála rozkladu

Skúsim príklad. ÚHP nedávno navrhol nový železničný grafikon. Keďže, na rozdiel od iných nápadov, na železnicu u nás nie sú peniaze, zadanie bolo šetriť. Metodika ÚHP sa tak zamerala týmto smerom. Najprv sa zamerala na veľké sídla, kde železnica obsluhuje najviac ľudí (Bratislava a Košice), a potom sa nejako doplátal zvyšok.

V praxi to znamená, že doprava na menej vyťažených tratiach sa ešte viac obmedzila, vlaky tam budú jazdiť v ešte nezmyselnejších časoch, tým ich vyťaženosť, samozrejme, ešte klesne (ak ide posledný vlak z Banskej Bystrice do Telgártu o 14.00 h, koľko pracujúcich ľudí ho môže využiť?), čo bude viesť len k ďalším obmedzeniam prevádzky a napokon k zániku trate. Doprava sa nahradí autobusmi, ktoré neplatí štát, ale župa: zadanie ÚHP splnené – štát ušetril, župa nech sa stará, koľajnice vzal čert. Veď možno na nich vznikne eurofondová cyklotrasa, kam sa príde nejaký úradník odfotiť, previezť a ukáže všetkým, ako sa ten regionálny rozvoj robí.

Musí sa zmeniť politické zadanie

Takýchto príkladov mám z praxe obrovské množstvo. Týka sa to nemocníc, ambulancií, investícií do infraštruktúry, podpory v cestovnom ruchu. Týka sa to vlastne úplne všetkého. Tisíckrát si môže vláda napísať do programového vyhlásenia „znižovanie regionálnych rozdielov“, keď nad každým ministrom bdie ÚHP, ktorého zadanie nie je znižovať regionálne rozdiely, ale šetriť. A toto šetrenie prináša len ďalšiu frustráciu a radikalizáciu ľudí v regiónoch, ktorej sa tak veľmi čudujú niektorí občania z hlavného mesta. Pretože si nevedia predstaviť, že z Dúbravky do centra mesta by im išiel denne jeden spoj a aj ten v úplne nezmyselnom čase.

Pre istotu to zopakujem aj na záver: ÚHP robí často dobrú a dôležitú prácu. Aj na našom úrade máme útvar s podobným zadaním, pretože je to efektívne, investičné rozhodnutia máme podložené argumentmi a vieme vďaka tomu priorizovať. Som však presvedčený, že je čas prehodnotiť politické zadanie a zmeniť ho tak, aby rešpektoval deklarované ciele všetkých slovenských vlád, ako aj ciele európskych inštitúcií. A tým má byť podpora rozvoja, nie deštrukcia a úpadok všetkého mimo hlavných sídiel. Ak sa to nezmení, budúce náklady na sanovanie frustrácie a radikalizácie ľudí budú oveľa vyššie a nezaplatí ich už nikto.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hodnota za peniaze

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie