Denník N

Putinovo Rusko je oveľa nebezpečnejšie, ako bolo Miloševićovo Srbsko

Fotio N - Andrej Bán
Fotio N – Andrej Bán

Priama vojna NATO s Ruskom by znamenala globálny (zrejme jadrový) konflikt. Naopak, vojny na Balkáne ukončil až zásah NATO.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Povrchné porovnanie ruskej agresie na Ukrajine a vojen počas rozpadu bývalej Juhoslávie v 90. rokoch vykazuje isté podobnosti. V obidvoch prípadoch hegemón kedysi veľkého spoločného štátu (Rusko v prípade ZSSR a Srbsko v prípade Juhoslávie) vedie agresívny útok voči svojim susedom, ktorí nechcú nič iné ako samostatnosť. Ibaže rozdiely sú významnejšie ako podobnosti.

Prvý rozdiel: na Ukrajine je plnoformátová vojna s približne tisíckilometrovou frontovou líniou a masívnym nasadením tankov, delostrelectva a raketového vojska. Na Balkáne, naopak, išlo predovšetkým o etnické čistky, vraždenie „tých druhých“ (v etnickom aj náboženskom zmysle), ktoré si celkovo vyžiadalo okolo 130-tisíc obetí, prevažne civilistov.

Druhý rozdiel: vojny na Balkáne vypukli v roku 1991 ako bezprostredná ozbrojená reakcia Srbska (vtedy ešte Juhoslávie) na vyhlásenie nezávislosti Slovinska a Chorvátska, neskôr Bosny a Hercegoviny. Na rozdiel od toho Rusko po rozpade Sovietskeho zväzu podpísalo v roku 1991 s dvomi ďalšími nástupníckymi krajinami – s Ukrajinou a Bieloruskom – Bielovežské dohody o vytvorení Spoločenstva nezávislých štátov. Ukrajina sa vzdala arzenálu jadrových síl na svojom území výmenou za bezpečnosť, ktorú jej popri iných mocnostiach garantovalo práve Rusko. Túto záruku Rusko vojnou od roku 2014 flagrantne porušilo.

Tretí rozdiel: Srbsko nie je supermocnosť ako Rusko. To nehovorí nič o miere brutality, determinuje to však angažovanie sa medzinárodného spoločenstva. Priama vojna NATO voči Rusku by znamenala globálny (zrejme jadrový) konflikt. Naopak, vo vojnách na Balkáne, najmä v Bosne a Hercegovine (1991 až 1995) a v Kosove (1998 až 1999) sa angažovalo NATO aj mierové jednotky OSN. Spočiatku váhajúcim spôsobom, neskôr výrazne, leteckými údermi. Obidve spomínané vojny, v ktorých boli vraždení najmä Nesrbi, ukončil až zásah NATO.

Štvrtý rozdiel: Juhoslávia bola od svojho začiatku v roku 1945

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kosovo a Srbsko

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie