Denník N

Bývalý hráč Podbrezovej nastúpil v kľúčovom zápase Arsenalu. Chelsea akoby útok postavila priamo preňho

Arsenal nedal šancu Chelsea a živí nádej na zisk titulu Premier League. Foto - TASR/AP
Arsenal nedal šancu Chelsea a živí nádej na zisk titulu Premier League. Foto – TASR/AP

Jakuba Kiwiora po zápase chválil aj tréner Arsenalu Mikel Arteta.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dosiaľ žiadnu výraznú šancu nedostal. Až včera.

Jakub Kiwior sa v januári stal posilou Arsenalu, ešte pred pár rokmi hral druhú ligu za Podbrezovú a neskôr prvú za Žilinu. Do Londýna prišiel Poliak zo Spezie ako alternatíva na stopérsku pozíciu, manažéra Mikela Artetu zaujal dobrým pohybom a kvalitnou rozohrávkou. Teraz nastúpil v základnej zostave prvýkrát, zaskočil za zraneného Williama Salibu.

Tú výraznú šancu dostal v jednom z kľúčových zápasov sezóny, v čase, keď Arsenal pomaly stráca šancu na titul. A to proti rivalovi z Chelsea. Napriek tomu, že modrý londýnsky klub je výsledkovo aj výkonnostne mimo, pre Kiwiora to bol podľa britských médií krst ohňom.

No obstál. A Arsenalu pomohol ponížiť jedného z najväčších rivalov. „Bol to jeho prvý zápas v Premier League, mal proti sebe svetových futbalistov. Zvládol to však skvelo a podal kvalitný výkon,“ hodnotil po zápase nadšený tréner Arsenalu Mikel Arteta.

Čo sa dočítate v texte:

  • čím Lampard pomohol aj Jakubovi Kiwiorovi, aby mal úspešný zápas;
  • aké negatívne rekordy prekonala Chelsea;
  • kto sa stane novým tréner Chelsea od leta;
  • kto bol hráčom zápasu;
  • akú šancu má Arsenal na titul a čo musí Manchester City pokaziť, aby oň prišiel.

Lampard chcel asi pomôcť Kiwiorovi

V nedávnom zápase sezóny proti Manchestru City Arsenal prehral 1:4. Prakticky sa preto zdá, že súboj o titul je rozhodnutý. Po víkendovom triumfe City na ihrisku Fulhamu (2:1) sa dokonca dostal na prvé miesto o bod.

Dovčera. Teraz je o dva body prvý Arsenal, no City má dva zápasy k dobru, prvý z nich hrá už dnes proti West Hamu. City navyše čaká semifinále Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Arsenal porazil Chelsea 3:1. Hral kombinačnejšie, presnejšie, presvedčivejšie. Súpera prekonával vo všetkých kľúčových tvorivých štatistikách, Chelsea bola lepšia len v tých defenzívnych. Väčšinu zápasu totiž len bránila.

Len na predstavu:

  • Arsenal mal 16 striel, Chelsea 7,
  • Arsenal trafil bránu 10-krát, Chelsea 4-krát,
  • Arsenal mal viac rohov, veľkých šancí, prihrávok, striel zvnútra šestnástky, protiútokov. Chelsea nemala jediný protiútok v celom zápase.

Na triumf sa Arsenal ani nenadrel. Dva z troch gólov padli tak, že Martin Odegaard bol v šestnástke Chelsea sám. Keď dal gól Gabriel Jesus, štyria hráči Chelsea skončili na zadku na trávniku. Keď hostia inkasovali, väčšina hráčov zvesila hlavy a privrela oči, najväčší srdciari frustrovane rozhadzovali rukami.

„Je vlastne futbalová alchýmia, že Chelsea minula toľké peniaze, aby hrala takto zle,“ glosoval ešte počas zápasu Miguel Delaney z britského Independent. Narážal na fakt, že pod novým majiteľom Toddom Boehlym minula Chelsea od minulého leta na posily 630 miliónov eur. V zimnom prestupovom okne, v ktorom sa kluby zdráhajú míňať veľké sumy, Boehly zaplatil za nových hráčov takmer 320 miliónov.

Z pohľadu herného systému a základnej jedenástky sa zdalo, akoby Lampard chcel dopriať Kiwiorovi úspešný zápas. Ako inak si vysvetliť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie