Denník N

Do konca života im niečo chýbalo. Poľská novinárka napísala knihu o tom, ako deti zmení vojna

Poľská autorka Magdalena Grzebałkowska sa vo svojej knihe Vojenka venuje deťom počas vojnových konfliktov. Foto - absynt, Mateusz Skwarczek
Poľská autorka Magdalena Grzebałkowska sa vo svojej knihe Vojenka venuje deťom počas vojnových konfliktov. Foto – absynt, Mateusz Skwarczek

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Svoju knihu som písala, aby ľudia nezabudli, aby sa história neopakovala a aby sme vedeli, že takéto hrozné veci sa diali. Evidentne to nevyšlo,“ hovorí poľská autorka Magdalena Grzebałkowska, ktorej v českom preklade vyšla kniha Vojenka.

Tá rozpráva príbeh detí, ktoré žili počas druhej svetovej vojny a ktorých detstvo to ovplyvnilo. Mnohé našli útočisko ďaleko od rodičov a po vojne s nimi nedokázali nadviazať vzťahy. Grzebałkowska tiež v rozhovore vysvetľuje paralely medzi obdobím druhej svetovej vojny a tým, čo sa momentálne deje na Ukrajine a v Rusku.

V prvej časti knihy uvádzate, že fakty sú len kostrou. Ako ste s nimi pri písaní svojej knihy Vojenka pracovali?

Súvisí to s diskusiou, ktorá prebiehala v Poľsku o pravde v reportážach. Hovorilo sa o tom, že reportáž by mali tvoriť len fakty akoby z encyklopédie. Ja si však myslím, že reportáž nie je Wikipédia, a hoci ju nemáme prifarbovať a meniť, stále ide o rozprávanie. Rovnako dôležité je počúvať rozprávanie druhého človeka. Je to jeho príbeh, a nie všetko, čo mi hovorí, sa muselo stať. Overujem si všetky fakty ako reportérka, ale zároveň dávam priestor pre príbeh druhého človeka a jeho rozprávanie.

Nakoľko sú príbehy vašej knihy skutočné a nakoľko ovplyvnené vaším prerozprávaním?

Všetko, čo v mojej knihe je, mi niekto rozprával, ale je to moje rozprávanie o daných veciach. Keby ste tam boli vy, všimli by ste si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Vojna na Ukrajine

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie