Denník N

Deň, keď pápež František na chvíľu uzmieril Maďarov (reportáž)

Foto - MTI/Zoltán Máthé
Foto – MTI/Zoltán Máthé

Pápež František navštívil Budapešť a na veľmi krátky čas sa zdalo, že dokáže aspoň na chvíľu uzmieriť spoločnosť. Reportáž z davu s množstvom nezodpovedaných otázok.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Odíde a potom bude všetko, ako bolo,“ povedal svojmu známemu mladý chlapec s dredmi, ktorý stál vedľa mňa na Námestí slobody (Szabadság tér) v hlavnom meste Maďarska. Okolo nás sú všade ľudia: mladí, starí, muži, ženy, deti. Výrazne nalíčené dievčatá aj postaršie ženy, ktoré si zakrývajú vlasy, otcovia z predmestí v strednom veku, ktorí majú na pleciach dieťa, a ujovia s bruchami, ktorí sa inokedy opierajú o zábradlia tribún na futbale a popri tom vypľúvajú šupky zo slnečnicových semienok. Ľudia zo zahraničia aj z Maďarska.

Zdanlivo v najväčšom zmieri, na námestí, ktoré v nedeľu ráno okrášlil slnečný svit.

Na Kossuthovo námestie (Kossuth tér) pri maďarskom parlamente, kde pápež slúžil omšu, sme sa už nedostali. Uzatvorili ho už ráno o ôsmej, pretože bolo plné. Okolo pol deviatej krúžilo po okolitých uliciach ešte veľa ľudí, hľadali možnosť, ako niekde prekĺznuť, no neúspešne – všade stále policajti a príslušníci bezpečnostnej služby.

Pestrý dav. Foto – MTI/Zsolt Czeglédi

Väčšina ľudí sa s tým aj zmierila, pápežova návšteva sa dala všade sledovať na obrovských obrazovkách. Ľudia sa pod nimi zhromaždili a na uliciach aj na Námestí slobody sa vytvorili katolícke zhromaždenia pod holým nebom. Nad nami krúžil vrtuľník – niekto v dave hovorí, že v ňom sedí ostreľovač, vraj to niekde čítal. Namiesto ostreľovača tam však pravdepodobne sedí kameraman. Moderné kostoly moderných čias, v priamom prenose.

Ako keď príde do izby otec

Slnko postupne stúpa čoraz vyššie a na námestí hrajú svetlá a tiene. Je to rovnaké námestie, kde vystriedal iredentistické pamätníky oplakávajúce Trianon pamätník sovietskych hrdinov; kde stojí neďaleko od sporného pamätníka nemeckej okupácie aj pamätník Spravodlivého medzi národmi Carla Lutza a v blízkosti nájdeme aj bronzovú postavu Ronalda Reagana. Ľudia a idey, ktoré my obyčajní ľudia nasledujeme alebo zavrhneme zo svojej slobodnej vôle.

Takto čakáme aj na pápeža Františka, pričom vieme, že ho aj tak nezahliadneme. Na to by sme museli stáť bližšie alebo mať schopnosť vidieť cez steny. No predsa naňho čakáme, spolu.

Starší muž so strniskom sa pousmeje, keď sa ho spýtam, či videl, čo sa deje na sociálnych sieťach a v médiách v súvislosti s návštevou pápeža. „Práve preto som sem prišiel,“ hovorí, potom ukáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Svet

Teraz najčítanejšie