Denník N

Bachmut je nasiaknutý krvou zabitých vojakov. Najväčší masaker však ešte len môže prísť

Zdravotníci ošetrujú vojaka zraneného v bojoch o Bachmut. Foto - TASR/AP
Zdravotníci ošetrujú vojaka zraneného v bojoch o Bachmut. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píšu Dan Lamothe a Isabelle Khurshudy, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Podľa odhadov, ktoré tento týždeň zverejnil Biely dom, miera úmrtí a zranení ruských vojakov na Ukrajine prudko vzrástla, čo zvýrazňuje krutosť prebiehajúcich bojov.

Odhady ďalej naznačujú, že masaker by sa mohol ešte zhoršiť, keďže Kyjiv dlhodobo plánuje protiofenzívu s cieľom opätovne dobyť okupované územia.

Takýto scenár by podľa štátnych predstaviteľov a analytikov mohol zdvojnásobiť už aj tak ohromujúci počet obetí na oboch stranách. Podľa posledných západných odhadov od začiatku vojny zomrelo či utrpelo zranenia viac než 360-tisíc ľudí.

Tieto odhady prichádzajú v čase, keď Spojené štáty a ich spojenci ďalej poskytujú Ukrajine neustále sa rozširujúci arzenál zbraní, ktoré majú ruskej armáde spôsobiť zničujúce straty.

Americkí predstavitelia pritom očakávajú, že protiofenzíva prinesie Kyjivu len „skromné územné zisky“ a krviprelievanie sa natiahne do roku 2024, pričom žiadna zo strán nedosiahne víťazstvo.

Kyjiv drží čísla v tajnosti

Biely dom – v zjavnom pokuse vykresliť armádu Vladimira Putina ako do veľkej miery zničenú – tento týždeň uviedol, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie