Denník N

Školský týždeň: Počet cudzincov a cudziniek v našich školách sa viac ako zdvojnásobil, časť je zrejme stále mimo škôl

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Vojna proti Ukrajine pomerne významne zasiahla do života škôl na Slovensku. Razantne v nich pribudli deti, ktoré neovládajú slovenský jazyk a pochádzajú z iného geografického aj kultúrneho prostredia. Navyše si často so sebou nesú traumu z udalostí, ktoré doma zažili.

Cudzinci a cudzinky sa však v našich školách vzdelávali už pred vojnou. Odborná verejnosť pritom dlhodobo upozorňovala, že počet ľudí z cudziny bude na Slovensku narastať a bude to mať vplyv aj na vzdelávanie. Situácia na Ukrajine predpokladaný vývoj výrazne urýchlila.

Pozrime sa, čo s počtami detí z cudziny v našich školách urobila vojna proti Ukrajine. A či sa nám podarilo zvládnuť aspoň základnú podmienku začlenenia detí z Ukrajiny do vzdelávania, teda zabezpečiť, aby chodili do našich škôl.

Počet cudzincov a cudziniek v školách sa počas vojny viac ako zdvojnásobil

Pred začiatkom vojny proti Ukrajine, čiže v septembri 2021, bolo v našich materských, základných a stredných školách 8 479 detí s inou štátnou príslušnosťou než slovenskou. To bolo jedno percento zo všetkých detí v školách.

Vojna túto situáciu zásadne zmenila. Tento počet sa viac ako zdvojnásobil. Podľa údajov zo septembra 2022 ich už v našich školách bolo 19 175, čiže 2,2 percenta.

Najviac detí z cudziny chodí do základných škôl. Platilo to pred vojnou a platí to aj počas nej. V roku 2021 navštevovalo základné školy na Slovensku 4 727 detí cudzieho pôvodu (1 percento zo všetkých detí). V minulom roku ich bolo 12 277 (2,5 percenta).

Najmenej týchto detí je v materských školách (1 079 pred vojnou a 2 760 vlani počas nej), no ich podiel pomerne výrazne stúpol, podobne ako v prípade základných škôl. Zatiaľ čo v roku 2021 bolo v škôlkach 0,6 percenta detí z cudziny, v roku 2022 to už bolo 1,5 percenta.

Zaujímavá situácia nastala na stredných školách.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie