Denník N

Taraba si získal Kollára pri posilňovaní Žilinkovej 363. Navrhuje aj väzenie pre prokurátorov

Boris Kollár a Tomáš Taraba. Foto - N a TASR
Boris Kollár a Tomáš Taraba. Foto – N a TASR

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba chce posilniť Maroša Žilinku v súvislosti so sporným paragrafom 363. Sme rodina akékoľvek úpravy doposiaľ blokovala, teraz chce hlasovať za. Pred novelou varujú minister spravodlivosti aj aktivisti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Do septembrových volieb môžu stihnúť posilniť generálneho prokurátora Maroša Žilinku v prípade sporného paragrafu 363, ktorý už pomohol viacerým prominentom vrátane šéfa Smeru Roberta Fica či bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského.

V parlamente je novela od nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorá by od 1. augusta zakázala prokurátorom podávať obžalobu na súd, kým by u Žilinku nerozhodli o podaní podľa tristošesťdesiattrojky.

Novela môže zasiahnuť aj do kauzy Očistec, v ktorej ide o podozrenia zo zneužívania polície na politické ciele za éry Smeru. V rámci nej sú obvinení bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, oligarcha blízky Robertovi Ficovi Norbert Bödör či bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Návrh nie je úplne bez šance aj vzhľadom na to, aký chaos panuje v parlamente počas predvolebného obdobia. Môže sa stať, že sa nájde dostatok hlasov za. Za novelu chce hlasovať opozícia, podporuje ju aj Sme rodina Borisa Kollára, ktorá doposiaľ v koalícii blokovala oklieštenie paragrafu 363. V prípade posilnenia Žilinku hovorí áno.

Taraba tvrdí, že jeho návrh „má reálnu šancu uspieť“. Žilinka necháva na parlament, ako rozhodne. Podľa špeciálnej prokuratúry novela pochádza z dielne obhajcov niektorých obvinených, pričom jednou z hlavných ambícií je oslabiť pôsobnosť tohto úradu. Minister spravodlivosti Viliam Karas je proti tomu, aby sa takáto zásadná zmena schvaľovala cez poslanecký návrh, ktorý neprešiel riadnym pripomienkovaním.

Ak by Tarabova novela prešla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Maroš Žilinka

Robert Fico

Sme rodina

Smer

Tomáš Taraba

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie