Denník N

Čínska invázia v roku 2027? Taiwanský diplomat volá po solidarite EÚ, aby odradil Peking od agresie

Čínsky vojak počas cvičení blízko Taiwanu. Foto - TASR/AP
Čínsky vojak počas cvičení blízko Taiwanu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Taiwanskí politici tak konkrétne ako v posledných týždňoch o hrozbe čínskej invázie na ostrov ešte nehovorili.

Napätie okolo Taiwanského prielivu sa stupňuje už niekoľko rokov, no po nedávnom novozvolení čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga do čela komunistickej strany sú obavy z konfliktu s čínskou veľmocou výrazne vyššie.

Súvisia aj s nepriamou čínskou podporou Rusku, ktoré vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine.

Naposledy o tom prehovoril šéf taiwanskej diplomacie Joseph Wu. Čína sa podľa neho pripravuje na možnosť, že by na Taiwan zaútočila v roku 2027. „Čínsku vojenskú hrozbu berieme veľmi vážne… Myslím si, že rok 2027 musíme brať vážne,“ citoval ho Guardian.

Podľa šéfa taiwanskej diplomacie nie je jasné, kto by Taiwanu v takom prípade pomohol. Snažia sa preto pripraviť aj na scenár, že by sa museli brániť sami. „Taiwan sa musí brániť sám, ľudia musia brániť Taiwan, sme odhodlaní brániť sa sami a nežiadame iné krajiny, aby bojovali za Taiwan,“ citovala Wua agentúra AP.

O zvýšenom riziku vojny s Čínou a o tom, ako by mal na túto hrozbu reagovať Západ, sme sa rozprávali so šéfom Tchajpejskej reprezentačnej kancelárie Davidom Nan-yangom Leeom.

Na čo sa pripravuje Peking?

Americké tajné služby veria,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Svet

Teraz najčítanejšie