Denník N

Vývoj bojov (433. deň): Ako vyzerá vojna na Ukrajine z okna sanitky

Zničený dom v Iziume. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zničený dom v Iziume. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vojnu si všimnete hneď od Užhorodu.
  • Ukrajinská armáda je skrytá, ale HIMARS sme stretli.
  • Ženy vo vojne.
  • Najdojímavejšie chvíle.
  • Prestrelí delostrelecký granát váš panelák?
  • Pomoc má obrovský zmysel, každé euro pomôže.
  • Ako vyzerá krajina na Donbase.
  • Ukrajinci útočia na ruské sklady s palivom a vlaky. Zasiahli aj vojenské letisko.
  • Pri Bachmute Rusi postúpili málo a stratili veľa.
  • Ruské zdroje hlásia miestny ukrajinský protiútok neďaleko Horlivky.
  • Mapy dňa – Bachmut a Horlivka.
  • Videá dňa – ruskí zajatci v Bachmute; Meteorit strieľa cez kanál pri Bachmute.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 2. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Úvod dnešného Vývoja dňa bude pokusom opísať vojnu na Ukrajine tak, ako som ju mohol spoznať zo svojej prvej cesty na Donbas, na ktorú ma ako šoféra láskavo vzali moji kolegovia fotografi, reportéri a dokumentaristi.

Vo verejnej zbierke organizovanej naším fotografom Vladimírom Šimíčkom v spolupráci s Tomášom Benedikovičom, Gabrielom Kuchtom, Jurajom Mravcom, Pavlom Pekarčíkom a Mirkom Tódom vyzbierali vyše stotisíc eur, za ktoré nakúpili sedem sanitiek, dva offroady, jedlo a zdravotnícky materiál, ktoré sme s obrovskou pomocou Serhija Savčenka z All4Ukraine previezli do Kramatorska neďaleko Bachmutu. Mne to ako jednému zo šoférov umožnilo ísť osobne na miesta, o ktorých už rok píšem.

Serhij Savčenko a Vladimír Šimíček pred sanitkami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý zo spomenutých kolegov na Ukrajine strávil od začiatku invázie týždne a mesiace. Všetci na omnoho nebezpečnejších miestach, než na akých som bol minulý týždeň ja. K prvej línii som sa nedostal bližšie ako na približne 15 kilometrov (vraj, viem, kde som bol k nej najbližšie, ale neviem presne, kde vtedy bola ona). Front sa mi pripomenul len niekoľkými vzdialenými výstrelmi ťažkého delostrelectva.

Všetko, čo tu spomeniem, bolo viditeľné voľným okom. To moje sa navyše muselo venovať šoférovaniu. Všetko z toho určite vidia aj ruskí špióni, ktorých je na ukrajinskom území bezpochyby veľa. Neprezradím teda nič, čo by mohlo nepriateľovi prezradiť čokoľvek dôležité. Ak som niečo také videl, opíšem to bez určenia konkrétnej polohy (alebo to nenapíšem vôbec), aby Rusi ani náhodou nemohli zistiť nič, čo by im mohlo pomôcť.

Svoje pozorovania som sa snažil zapamätať si a zaznamenať tak, aby sa z nich dal vytvoriť elementárny obraz o tom, ako vyzerá Ukrajina vo vojne.

Ako autor Vývoja bojov považujem za najdôležitejšiu skúsenosť možnosť osobne vidieť prírodu na Donbase a spoznať tak povahu miestnej krajiny, ktorá zásadne ovplyvňuje priebeh bojov.

Vojnu si všimnete hneď od Užhorodu. Užhorod a Kramatorsk delí po ceste 1500 kilometrov. Vojna sa v oboch mestách, samozrejme, prejavuje veľmi rozdielne, ale cítiť ju aj na krajnom západe Ukrajiny v Karpatoch.

V Užhorode sú to najmä vlastenecké bilbordy, ale veľmi skoro za mestom si všimnete, že každý železničný i 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie