Denník N

Preložili sme nemecký rozsudok o únose Vietnamca Trinha: bez ministrov vnútra by to nešlo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N získal posledný rozsudok berlínskeho súdu, ktorým druhého únoscu vietnamského občana odsúdil na päť rokov. Nemci precízne opísali, prečo sú na rozdiel od Maroša Žilinku presvedčení, že únos išiel cez Bratislavu. Vystopovali autá aj mobily únoscov, svedčili aj naši policajti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najprv niekoľko dní z izby berlínskeho hotela Berlin, Berlin tajne riadil únos pre Vietnam nepohodlného podnikateľa a politika Trinh Xaun Thanha a o pár dní už na najvyššej oficiálnej úrovni vo vládnom hoteli Bôrik 40 minút obedoval s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Ide o generálporučíka Minh Duong Hunga.

Generálporučík Hung bol hlavným riadiacim dôstojníkom únosu v Berlíne, v Českej republike aj v Bratislave. Riadením operácie ho poveril vietnamský minister vnútra To Lam. Hung bol kedysi zástupcom vedúceho oddelenia verejnej bezpečnosti, ktorý mal na starosti aj takzvanú Jednotku na ochranu politikov, ktorá sa špecializuje na boj proti disidentom, odporcom režimu a nepriateľským silám doma aj v zahraničí.

Nové informácie a detaily z prípadu, ktorý sa stal v júli 2017, vyplývajú z rozsudku berlínskeho súdu, ktorý 30. januára tohto roku odsúdil za špionáž a pozbavenie osobnej slobody už druhého páchateľa únosu na päť rokov. Bol ním v čase únosu 26-ročný Anh Tu Le.

Denník N teraz získal celé písomné znenie rozsudku aj s jeho odôvodnením a dal ho profesionálne preložiť do slovenčiny. Okrem nových detailov o tom, ako Nemci celý únos vyšetrili, z neho vyplýva aj to, že je nepochybné, že súčasťou celej akcie bol aj Robert Kaliňák a slovenský vládny špeciál.

Kým generálny prokurátor Maroš Žilinka hovorí, že nie je jasné, či vôbec bol unesený vietnamský občan na Slovensku, v poradí už tretí nemecký senát o tom nepochybuje, no zároveň hovorí: „Súd nezistil, že by členovia slovenskej vlády boli oboznámení s pozadím stretnutia.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie