Denník N

Ernest Valko: absolútny frajer, ktorému strelili do srdca

Ernest Valko na snímke z roku 2001. Foto - archív TASR
Ernest Valko na snímke z roku 2001. Foto – archív TASR

Najvyššie štátne vyznamenanie dostal od prezidenta Andreja Kisku prvý predseda Ústavného súdu ČSFR Ernest Valko, in memoriam.

Keď Ernesta Valka 8. novembra 2010 zavraždili, Bratislavou pochodovalo asi 500 ľudí. Tichý sprievod, pri ktorom dav a v ňom veľa politikov, právnikov a známych ľudí držalo sviečky, si uctil jeho pamiatku.

„Ernest Valko bol absolútny frajer. Skutočný macher. Tak ako sedeli jeho na mieru šité obleky a vyleštené topánky, tak brilantne a dôsledne sedeli veci v jeho hlave. Jeho právnické znalosti boli značkou,“ napísala vtedy o Valkovi Lucia Piussi do SME.

Vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak v roku 2012 vyhlásil, že Valkova vražda nebola naplánovaná a išlo skôr o lúpežné prepadnutie, pri ktorom sa bránil. „Expertízne skúmania tomu nasvedčujú. Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť. Bol to výsledok situácie, ktorá nastala.“

Valko však figuroval v toľkých citlivých prípadoch, že ani plánovanú vraždu polícia nikdy nevylúčila. Zastupoval štát v kauze Tipos alebo SPP v kauze Duckého zmenky. Konzultovali s ním rôzne citlivé záležitosti politici aj novinári. V deň vraždy s ním volal Tom Nicholson, hovoril, že vtipkoval v angličtine, ktorú ho Nicholson doučoval.

Ospravedlnenie si už nevypočul

„Týmto sa mu chcem aj ospravedlniť,“ povedala pred mesiacom v predvečer Dňa ľudských práv ombudsmanka Jana Dubovcová. Viacerým osobnostiam vrátane Valka odovzdávala ocenenia.

„Vyzdvihla som ho preto, lebo ako keby sa zabudlo, že medzi prvé významné zmeny po roku 1989 patrí zriadenie vôbec historicky prvého československého ústavného súdu. Jeho predsedom sa stal práve Ernest Valko,“ povedala Dubovcová Denníku N. Súd bol podľa nej postavený na základe zásady dodržiavania základných ľudských práv a išlo o historickú zmenu vo vnímaní právneho štátu po skončení komunizmu.

Dubovcová chodila s Valkom do krúžku na právnickej fakulte. „Bol veľmi otvorený, priateľský a férový a hlavne bojovník bez ohľadu na to, či mal mať z toho nejakú výhodu. Pokiaľ bol presvedčený o niečom, že to je správne, tak sa za to postavil, aj verejne, nebola to len póza,“ hovorí Dubovcová.

Potupný návrh na väzbu

V roku 2006 zadržala Valka polícia spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom. Išlo o kauzu za pol milióna eur a vykupovanie pozemkov na Záhorí. Valko bol štyri dni v policajnej cele a prehľadali mu aj celú kanceláriu. Prokuratúra neskôr konštatovala, že to bolo protizákonné, a súd neschválil ani návrh na jeho vzatie do väzby, ktorý viacerí právnici označili za škandalózny. Valka zbavili všetkých obvinení, no ospravedlnenia sa už nedočkal. Pred uzavretím dohody o ospravedlnení s vtedajším ministrom vnútra Danielom Lipšicom ho zastrelili jednou ranou do srdca.

„Ospravedlnila som sa mu za to, že bol predmetom policajného zásahu, a za to, ako bol týmto zásahom pokorený. Myslím, že to zatiaľ nikto neurobil,“ dodala Dubovcová.

Už predtým Valka preverovali za to, či si neúčtuje provízie pri získavaní Duckého zmeniek aj v prípade, keď na tom nemá podiel, ale vyšetrovanie neviedlo k žiadnemu obvineniu.

valko
Pohreb Ernesta Valka. Foto – TASR

Kamarátov nezapieral

Od roku 1993 bol Valko advokátom. Poznal sa aj s Piťovcami, ktorých šéf Juraj Ondrejčák teraz sedí vo väzení. Valko ho kedysi trénoval karate a ako koncipient pracoval v jeho kancelárii aj Martin Rehák, ktorý sa s Piťom kamarátil.

„Ernest nebol typ človeka, ktorý by sa po rokoch nepriznal k ľuďom, s ktorými sa poznal,“ povedal po jeho smrti novinár Tom Nicholson. „Viem, že Steinhübel mu raz zavolal a chcel od neho nejakú radu. Ako advokát však týchto ľudí nikdy nezastupoval.“

Vo Valkovom aute raz polícia zadržala aj mafiána Karola Patasyho, ktorého vyšetrovali pre vraždu. Viezli ho Diničovci, ktorých si Valko najal pre spor s Duckého zmenkami. „Keďže je spor taký, aký je, a mám obavy, objednal som si ochranku a poskytol som jej auto. Viac o tom neviem,“ povedal vtedy Valko.

„Vo vzťahu k ľuďom, ktorých považoval za svojich priateľov, bol možno benevolentný, bol dobrák a neviem, či je to skôr chyba alebo prednosť. Bola to jeho povahová črta,“ povedal o Valkovi Daniel Lipšic, ktorý uňho kedysi začínal ako koncipient. „Mnohé významné kauzy robil aj bez nároku na honorár. Štátne vyznamenanie nie je blahorečenie a svätorečenie. Každý z ocenených mal asi svoje ľudské chyby. Bol významný právnik, prvý porevolučný predseda súdu. Neustále na sebe odborne pracoval a to som si veľmi vážil. Vyznamenanie si zaslúži,“ dodal Lipšic.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie